Aktuelt

Solfilter for miljøet

Hawaii har lagt ned forbud mot solkrem med kjemiske ingredienser av miljøhensyn. I stedet tilbys solkrem med fysisk filter.

Forstyrrelser fra mennesker og miljø, som endringer i havtemperatur, forurensning og fisking, kan ødelegge korallrev.
Ifølge Scientific American viser ny forskning at oxybenzone og octinoxate er skadelig for korallvekst og øker graden av korallbleking. Dette er solkrem-ingredienser som absorberer UV-stråler og beskytter mot solen.

På Hawaii har de derfor i et forsøk på å redde korallrev svartelistet de kjemiske ingrediensene. Turister som trosser forbudet risikerer å få solkremen konfiskert.

Trenger mer forskning

En ny forskningsrapport konkluderer at det før et solkremforbud bør gjøres nærmere undersøkelse av årsakene til korallrev-bleking. Slike bør inkludere grundigere studier utført under kunstige forhold ved bruk av høyere konsentrasjon solkrem-ingredienser.

Forskerne anslår at det er fare for at forbrukerne dropper solkrem helt, samtidig kan et forbud gi falsk tiltro til at tiår med korallrev-ødeleggelser blir slettet.

Samtidig viser en annen og nyere forskningsrapport at nyformulerte mineralbaserte hudpleieprodukter gir miljøbeskyttelse, er økologisk trygge og kan erstatte kjemisk baserte solkrem-ingredienser.

Solkrem med jernoksid.

Tillatt i Norge

– Hawaii forbyr solkremer med blant annet disse UV-filtrene ut fra miljøhensyn. Det felles-europeiske (EU/EØS) kosmetikk-regelverket har som mål å beskytte forbrukeren mot helserisiko, men tar ikke opp miljømessige aspekter, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver i seksjon for merking og kvalitet i Mattilsynet.

Oxybenzone, også kjent som Benzophenone-3, er tillatt UV-filter opp til maks seks prosent i kosmetikkforskriften. Octinoxate, også kjent som Ethylhexyl methoxycinnamate er tillatt UV-filter opp til maks 10 prosent og opp til maks 0.5 prosent for å beskytte produktet.

Kosmetikkreguleringen fastslår at miljørelatert risiko skal håndteres gjennom EUs kjemikalieregelverk REACH, som i Norge reguleres gjennom-EØS avtalen.

– Det er produsentenes ansvar å sørge for at solkremen er trygg i bruk og har den lovede solfaktoren. Bekymring tilknyttet stoffer med mulig hormonforstyrrende egenskaper utredes av EUs vitenskapskomite for forbrukersikkerhet, sier Jemtland.

Trendy å tenke miljø

Pantone, verdens største fargeselskap, har valgt fargen «Living Coral» som årets farge 2019. Dette har satt designere verden over i sving med å velge klær og sminke i nettopp denne fargen – og dermed settes også fokus på miljøsaken.

– Å tenke miljø har blitt en del av tiden vi lever i, og kosmetikkbransjen følger etter, mener Laila Fure, hudterapeut og produktansvarlig i Innovell Beauty. Hun jobber med produsenter som kun har fysiske solfilter i solproduktene.

– Fysiske solfiltre basert på naturlige mineraler, sink- og titaniumdioksid, blokkerer solstrålene. De virker umiddelbart etter påføring. I tillegg er det lettere å se hvor du har smurt enn med usynlig kjemisk solkrem. Det er en fordel når det kommer til barn, sier hun.

– Vi må tenke på alt fra hva vi har i solkremen til tannkremen. Havet er én eneste stor enhet. Vi har strømninger, og understrømminger. Det ser man bare på hvordan plastikken samles i egne øyer. Vi må tenke bærekraft på absolutt alt, fra emballasje til blekk som brukes utenpå der igjen, sier hun.

Det fysiske filteret sink beskytter mot begge typene av stråling, mens tradisjonell solkrem har enten beskyttelse mot UVB og i blant i tillegg UVA.

At man velger kjemisk solkremfilter har mye med tradisjon å gjøre, tror professor emeritus Johan Emilian Moan.

– Fysisk og kjemisk filter er helt ulik hverandre. Kjemiske er uten fargeforskjeller og usynlige på huden, mens sinksolkrem er hvitaktig og jernoksider er brunt. Det fysiske virker ved at lyset spres, mens det kjemisk absorberer lys. Gammeldagse filtre har små molekyler og absorberer bare UVB-stråler, mens nyere kremer har større molekyler som opptar UVA. Større molekyler kan gi økt sjanse for kjemisk effekt, særlig hos barn som har tynn hud. Men dette har jeg ikke forsket på, og er derfor avventende, sier Moan.