Rødliste: truede naturopplevelser

Taus vår for Lofotens fuglefjell

Da jeg vokste opp på 1970-tallet hadde Lofoten fjell som var fulle av fugler. Fjellene står der fortsatt, men fuglene er i ferd med å forsvinne.

Datteren min, Astrid, er fem år. Selv er jeg over 40. Sammenlignet med hennes korte liv, har jeg levd lenge. Jeg fikk oppleve Røst i Lofoten tidlig på 1990-tallet, mens det enda virkelig var lyd og liv der. Allerede da var sjøfuglbestandene kraftig redusert. Røst har bleknet. Fuglefjell har blitt en truet naturopplevelse alt for mange steder.

Når sola kommer tilbake her i Lofoten, våkner både mennesker og natur til liv. Fuglene samles i fjæra, slik de har gjort så mange ganger før. Varmen får små fluer til å surre, i mudder og tang er det liv vi tobeinte knapt nok klarer å sanse. Men det er akkurat det vi forsøker. Ute i naturen får vi brukt sanseapparatet i et forsøk på å fange lydene, luktene, lyset og stemningen. Alt starter på nytt. Fuglene har kommet tilbake til kjærlighetslandet i nord, og naturens puls slår fortsatt. Her har alle arter sin plass i en kompleks og uoversiktlig verden. Fuglene er naturen de lever i, justert inn i landskap og miljø gjennom uminnelige tider.

(saken fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Foto: Håvard Eggen