Barneoppdragelse

Slipp barna fri

- Barn i dag har det jevnt over bedre enn noen gang. Bortsett fra på ett punkt: De er aldri alene, sier psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery, som gir ut hele fem bøker om barneoppdragelse.

Dagens foreldre må være den mest over-organiserende generasjonen noensinne. Barnas fritid blir hele tiden satt i system, og den foregår alltid under voksen ledelse: Det er fotballtreninger, dramaklasser, dansetimer, musikkundervisning, turn, alt sammen med de voksne ledernes trygge blikk, og med foreldre på sidelinjen eller like i nærheten. Dette er altså de voksnes idé om frihet; at vi betaler for noen aktiviteter og blir hengende over barna mens de liksom får utfolde seg alene. Jeg har ofte lurt på hvorfor vi holder på sånn? Kanskje er det fordi vi tenker at det er sånt gode foreldre gjør, at vi må være sånne som følger opp?
Jeg tror de fleste innerst inne vet at det er noe som skurrer litt. Barn trenger å slippe blikkene våre i nakken hele tiden, de trenger frileken. Voksne må være i nærheten, slik at de kan veilede når det blir konflikt eller leken stopper opp, men så må de trekke seg tilbake og gi barna rom. Fedre og mødre trenger ikke å løpe opp og ned langs sidelinjen for å heie frem barnet sitt i både kamp og trening, vi må ikke legge til rette for alt, men heller la barna gjøre noe på egen hånd, for så å komme hjem og ha noe å fortelle om.
Dette vil kanskje høres merkelig ut, men jeg kan garantere at det er en verdifull påminnelse å ta med seg: Dersom voksne blir for styrende i barnas hverdag, vil det føre til at barna mister troen på seg selv. Da slutter de å tenke at de har noe å bidra med. De kveles, selv om foreldrene har gode intensjoner.
Det å klare seg selv er en viktig del av å føle seg god nok. (Artikkelen fortsetter)

Få de beste sakene fra Harvest på mail en gang i uka.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her