DE FØRSTE TURISTENE

Slik gjorde vi Norge til en turistnasjon

Hvordan oppsto turistnasjonen Norge? Hvilken rolle spilte keiser Wilhelm, kong Oscar II, britiske lorder og snartenkte nordmenn? Svaret får du i en bok fra 1944:

Lærebok i turistgeografi
Forfatter: Direktør Guttorm Knudsen (1944)

Reiselivet i Norge. Kort historikk.

Reiselivet er så gammelt som menneskene selv. Historien beretter om folkevandringer, vikingetog, korstog og pilegrimsferder. Det berettes om oppdagelsesreiser, om handelsskip og handelskaravaner, om besværlig ferd til fots, til hest, senere om postdilligenser og primitiv skysstrafikk.

En del reiser, selv en del av vikingtogene og korstogene, kan vel karakteriseres som en slags turistreiser eller en kombinasjon av forretnings- og lystreiser. Men der tales ikke om turisttrafikk i ordets egentlige forstand før i det forrige århundre. Det var først med utviklingen av kommunikasjonsmidlene at turisttrafikken for alvor tok oppsving.

Den første turisttrafikk i Norge kan føres tilbake til de reiser som ble foretatt av vitenskapsmenn og forretningsmenn i det 18. og 19. århundre. Disse reisene leverte til dels interessante beskrivelser og reiseskildringer, som bidrog til at også andre fikk lyst til å reise i Norge for å se dette lands storslåtte skjønnhet. De første turister i Norge var mer oppdagelsesreisende enn rekreasjonsreisende. Det var vesentlig engelske sportsfiskere og jegere som vågde seg opp til de primitive forhold som rådde på landsbygden i Norge i de dager.

(Artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Nargu! Sutt cn Andurs Buur Wllsu.

Nargu!! Sutt cn Andurs Buur Wllsu.