Foto

Skrimfjellet med smarttelefon

Norges minste fjellområde. Verdens enkleste kamerautstyr. En trolsk fotoserie.

Inne på Ivarsbu er det (nesten) for varmt etter nattens fyring. Utenfor sover Store Stølevann fremdeles. Pakket inn i et lavt skylag. Kaffen sklir sakte ned. Rydder bort rusket i en litt rusten hals. Denne morgenen tygger vi frokosten. Lenge.

Sikten er ikke all verden. Tåke og skyer og lett yr. Det gjør vandringen mot Styggemannen trolsk. På bakken er det sølete. Godt og vått. Siste biten opp mot toppen, opp mot steinbua på Styggemannen, er kald. Det er bratt. Vinden ønsker oss småsint velkommen. Bua står steinstøtt. 872 meter over havet.

Vi våkner tidlig neste morgen. Utenfor holder vinden konsert. Tunge dråper av regn banker i takt på vinduene. I løpet av natten har døren dunket taktfast. Nå knistrer eggene i baconfett. Klærne er tørre. I alle fall nesten. Vi går ut. Sier på snarlig gjensyn til bua. Den gamle brannbua.

Skrim blir av mange kalt Norges minste fjellområde. Området ligger mellom Kongsberg og Skien. Det er preget av mye barskog, men også litt edelløvskog. Her er områder med snaufjell og frodige smådaler med bebyggelse.
Skrim er et flott område for turer både vinter og sommer. De to høyeste punktene på Skrimfjella er Styggemannen (872 moh.) og Skrim (859 moh.)
Den Norske Turistforening har flere hytter i området: Darrebu, Ivarsbu, Sørmyrseter, Sveinsbu og Styggemannshytta.

Det beste kameraet man har, er det man har med seg til enhver tid. Og med det kameraet man har med seg, må man ta vare på minnene. For mange er dette kameraet en smarttelefon.

I-Phone 5 og 6 har kamera på 8 megapiksler, med største blenderåpning på f/2,2 og autofokus. Kameraet gir god nok filkvalitet til å lage utskrifter i A4. Print i A3 går også, men da er man mer avhengig av at eksponeringen er perfekt.
Man kan få en rekke apper for å påvirke resultatet. En av de beste er Hipstamatic hvor man kan velge flere filtre (linser og filmer). På Instagram kan du også velge mellom flere filtre. Bildet som lastes opp på nett, lagres i kamerarullen på telefonen. I telefonens bildevisning er det også muligheter for å gjøre enkel redigering.