Oppskrift fra Kolonihagen

Skogens gull på skiva

Det er sopptid og skogen er full av gull, i hvert fall for den som tar seg bryet med å lete.

Foto: Kolonihagen

Kantarellen trives best når det er varmt og fuktig, gjerne i blandingsskog og i områder der det ikke er for høyt gress. Det er ingenting i veien for at kantarellen kan vokse helt inntil en skogsvei eller en skogssti, men sjansene er store for at noen har kommet deg i forkjøpet. Mulighetene øker derfor jo lenger unna allfarvei du beveger deg.

Mange kvier ser seg for å plukke sopp fordi det fins sopp der ute som er giftig. Kantarellen har et særegent utseende som det skal godt gjøre å forveksle med andre sopper, men vil du være på den sikre siden kan det være lurt å skaffe seg en soppbok eller å plukke sammen med noen som kan sopp. Hvis heller ikke dette er mulig, anbefaler vi deg å oppsøke nærmeste grønnsakshandler.

Kremet kantarelltoast

  • 200 g kantarell
  • 1 dl fløte
  • ½ stk løk (i tynne skiver)
  • 2 ss finkuttet gressløk
  • 1 ss smør
  • salt og pepper
  • 1 stk brødskive (surdeig eller müslibrød er rett så godt)

- Stek kantarellene i litt olje. Når de har fått litt farge, tilsett løk og smør og stek videre til løken er myk. Husk å krydre med salt og pepper (kantareller elsker salt og pepper!). Tilsett fløten og kok til blandingen har tyknet og blir rik og kremete.

- Rist en brødskive i ovnen, i pannen med litt smør, eller i brødristeren.

- Vend inn gressløk inn i den deilige kantarellmiksen og legg alt sammen på toppen av den ristede brødskiven.