OL-konge

Skikongen fra villmarken

En gang var skiløperne villmarkens sønner. Den største av dem alle var svensk: Sixten Jernberg.

"Hur konstigt det kanskje än kan låta för många, så älskar jeg att ta mig fram på skidor. Det er kort sagt mitt sätt att roa mig".

Oddvar Brå har kalt Sixten Jernberg skihistoriens største. Svensken vant gull i tre olympiske leker på rad og tok totalt åtte OL- og VM-gull, han vant også Vasaloppet to ganger. Det finnes andre langrennsløpere med like mange gull, de er til og med norske. Så det er nok noe mer enn resultatene Oddvar Brå og flere med ham tenker på når de har kalt Sixten Jernberg for den aller største.

Det har med moral å gjøre. Sixten Jernberg er selve Skiløperen. Han var den seigeste og den særeste av alle. Urmyten. Forvalteren av ensomhetens og slitets tapre moral. Som tar seg frem med ubøyelig trass og ren vilje. Og bare navnet: Jernberg. Jern og fjell.

I Sixten Jernbergs treningsprogram for november 1959 har han 11.11 notert: "Ingen träning med undantag av 7 timmars huggning i skogen".

De aller fleste dager trente han, selv om han hadde hogd tømmer. Trente gjerne i tre timer uten drikke, trente selv om han var syk, og noe sånt som å hvile seg i form foran viktige konkurranser trodde han ikke på. Å lade opp for mye krefter var farlig. Det gjorde viljen sterkere enn kroppen, det hadde han prøvd og blitt alldeles sjövild av.

Når han var sint på seg selv, for eksempel om han hadde tapt et skirenn, kunne han straffe sin egen kropp. En gang skal han ha forlangt å bli satt av bilen femti kilometer hjemmefra, for å gå de siste fem milene hjem. Under en treningstur falt han stygt og brakk to ribbein, men snu? Neej. Ett år mistet han synet mot slutten av Vasaloppet, men det var ikke snakk om å bryte.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Foto: Wikimedia Commons/Olle Seijbold