Skiing in Afghanistan

Jeg dro til Afghanistan for å starte skiskole for jenter

Glede og pågangsmot i verdens vakreste fjellandskap.

Saken ble første gang publisert i 2018.

Det er syv år siden jeg satte meg på flyet til Afghanistan for første gang. Jeg visste ikke da at jeg skulle komme til å starte en skiskole der nede, men slik ble det. Det har ikke gått på skinner, langt ifra. Av og til, når jeg har brukt en hel dag på å løfte jenter som har falt på ski og som ikke klarer å koordinere kroppen nok til at de kommer seg opp igjen, har jeg spurt meg selv:
Hvorfor gidder jeg?
Jeg har grått mine modige tårer i skjul etter lange og slitsomme dager til fjells, fylt av krangling, utakknemlighet og lite fremgang. Likevel, på uforklarlig vis har tanken om å gi opp vært fjern. Da seks jenter nådde 3800 m.o.h. på ski i Gumbatak Valley, og for første gang så sitt eget hjemsted omgitt av en fantastisk natur, var det flere som felte gledestårer. All motgang og alt fysisk strev var glemt, i hvert fall i noen timer.

Skiskole for jenter, i verdens verste land å vokse opp – for jenter
Å starte skiskole for jenter i verdens verste land å vokse opp - for nettopp jenter, var en uvanlig ambisiøs idé, jeg har hele tiden vært fullstendig klar over det. Likevel, for en over gjennomsnittlig skiglad sjel med en sterk overbevisning om at verdien av sport og friluftsliv kan endre et helt samfunn til det bedre, skal man lete lenge etter noe mer givende å bruke vinteren på.
Sikkerhetsrisikoen ved å reise til Afghanistan for å stå på ski er et par hakk høyere enn å reise til Alpene, men siden jeg hadde funnet en forholdvis trygg rute, valgte jeg å hoppe i det. Jeg var overbevist om at jeg hadde et godt utgangspunkt for å lykkes med prosjektet i et kvinnefiendtlig samfunn, men samtidig var jeg ydmyk overfor muligheten for å måtte endre planer underveis og på kort varsel. (Saken fortsetter)

Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev - helt gratis

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Foto: Candice Lau
Foto: Candice Lau