Speidertips
Sånn lager du en kopp bjørkete
Alt du trenger er en kniv og et spann og et tre.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Bjorkesirup1.jpeg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1000&q=80&sharp=10&w=750&s=7f9efa67e4345bd012c521c991723e10 750w, https://harvestmag.imgix.net/images/Bjorkesirup1.jpeg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1333&q=80&sharp=10&w=1000&s=e84d5a1c0eab7e7410bf593974ce7360 1000w, https://harvestmag.imgix.net/images/Bjorkesirup1.jpeg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1667&q=80&sharp=10&w=1250&s=49a346362e7e39a9b72aebdf1b01a051 1250w, https://harvestmag.imgix.net/images/Bjorkesirup1.jpeg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2000&q=80&sharp=10&w=1500&s=c38b460508ed559c594e49f0fae05bfe 1500w, https://harvestmag.imgix.net/images/Bjorkesirup1.jpeg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2333&q=80&sharp=10&w=1750&s=939eda2c6f75ade757528425a873b815 1750w, https://harvestmag.imgix.net/images/Bjorkesirup1.jpeg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2667&q=80&sharp=10&w=2000&s=7e75291a324227b8181093018c6776ec 2000w)
Det å høste fra naturen har lange tradisjoner i norsk friluftsliv. Nå når våren begynner å feste grepet og sevja begynner å stige er tiden inne for å gå ut og tappe bjørka. Det er mange måter å gjøre det på, noen mer skånsomme enn andre. Nå, rett før løvet spretter, er bjørkene breddfulle av saft, og kutter du ei rot eller grein fra et stort tre vil sevja renne stritt. Men godt for treet er det ikke.
Skal du ha store mengder er det beste å borre hull i stammen og tappe på flaske – det er fort gjort, og hullet er enkelt å stoppe ved å slå inn en treplugg. En annen metode, og den enkleste av alle, er denne som vi viser i filmen her. Har du en kniv og et spann, så har du i grunnen alt du trenger for å lage deg en herlig kopp med skogste eller bjørkesirup – og det uten å skade bjørka.
Bjørkesirup:
Selve tappeprosessen er mangeslungen og omdiskutert – men for å få noe særlig sirup må du ha mange liter med sevje! Den eksakte mengden vil nok variere noe, basert på når på våren du tapper sejva og hvor tykk du vil ha sirupen, men et estimat jeg har hørt er at 90 liter sevje blir én liter sirup (som er forholdsvis mye sirup). Mine 20 liter ble til et par-tre desiliter, så det stemmer nokså bra.
Selve innkokingen er enkel. Det eneste du gjør er å koke sevja helt til den blir til sirup. Du trenger hverken tilsetningsstoff eller andre tilsetningsstoffer, fruktosen i sevja gjør jobben for deg. Det eneste du gjør er altså å koke bort vannmolekylene for å konsentrere det som blir igjen. Nå er det riktignok enklere sagt enn gjort, særlig i en liten leilighet i 3. etasje på Sagene i Oslo, hvor 20 liter med damp får bein å gå på. Vindu på vidt gap og vifte på høyeste nivå er gode tips, men aller best ville det nok være å gjøre dette utendørs på bål med en diger kjele.
PS: Sevja må absolutt ikke stå for lenge etter at den er tappet, særlig om den står i romtemperatur, da vil den kunne begynne å gjære nokså fort. Det beste er å sette den kaldt, i et kjøleskap eller lignende.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/bjerk_1600_1200_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=e7f1a78d6dd5be25fdeeeca72938ac26 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/bjerk_1600_1200_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=0b97afb368cbd4ab806339d4ba160e39 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/bjerk_1600_1200_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=201b4faa8b9b1cd390bfdf2fbcba229a 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/bjerk_1600_1200_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=dd398807d4d08395e10ab08d459c6ada 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/bjerk_1600_1200_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=22a6391f3ddd1830d1142b599bef7042 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/bjerk_1600_1200_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=6eb7b269d4f5b48ed475c8917f809643 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/bjerk_1600_1200_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=bd8c1e3fea337c18cbcaa81b09ba5efe 1800w)