Speidertips

Sånn lager du en kopp bjørkete

Alt du trenger er en kniv og et spann og et tre.

Det å høste fra naturen har lange tradisjoner i norsk friluftsliv. Nå når våren begynner å feste grepet og sevja begynner å stige er tiden inne for å gå ut og tappe bjørka. Det er mange måter å gjøre det på, noen mer skånsomme enn andre. Nå, rett før løvet spretter, er bjørkene breddfulle av saft, og kutter du ei rot eller grein fra et stort tre vil sevja renne stritt. Men godt for treet er det ikke.
Skal du ha store mengder er det beste å borre hull i stammen og tappe på flaske – det er fort gjort, og hullet er enkelt å stoppe ved å slå inn en treplugg. En annen metode, og den enkleste av alle, er denne som vi viser i filmen her. Har du en kniv og et spann, så har du i grunnen alt du trenger for å lage deg en herlig kopp med skogste eller bjørkesirup – og det uten å skade bjørka.

Bjørkesirup:
Selve tappeprosessen er mangeslungen og omdiskutert – men for å få noe særlig sirup må du ha mange liter med sevje! Den eksakte mengden vil nok variere noe, basert på når på våren du tapper sejva og hvor tykk du vil ha sirupen, men et estimat jeg har hørt er at 90 liter sevje blir én liter sirup (som er forholdsvis mye sirup). Mine 20 liter ble til et par-tre desiliter, så det stemmer nokså bra.
Selve innkokingen er enkel. Det eneste du gjør er å koke sevja helt til den blir til sirup. Du trenger hverken tilsetningsstoff eller andre tilsetningsstoffer, fruktosen i sevja gjør jobben for deg. Det eneste du gjør er altså å koke bort vannmolekylene for å konsentrere det som blir igjen. Nå er det riktignok enklere sagt enn gjort, særlig i en liten leilighet i 3. etasje på Sagene i Oslo, hvor 20 liter med damp får bein å gå på. Vindu på vidt gap og vifte på høyeste nivå er gode tips, men aller best ville det nok være å gjøre dette utendørs på bål med en diger kjele.

PS: Sevja må absolutt ikke stå for lenge etter at den er tappet, særlig om den står i romtemperatur, da vil den kunne begynne å gjære nokså fort. Det beste er å sette den kaldt, i et kjøleskap eller lignende.