Filmportrett

Per Fugellis Røst

Per Fugelli kom til Røst som ung lege tidlig på 1970-tallet. - Jeg har lært utrolig mye her ute. Av naturen. Av menneskene. Røst har vært min folkeskole, sier han i dag.

Skreien i havet. Tørrfisk på hjell. I mer enn 3000 år har havets rikdom gitt liv til mennesker på det lille øysamfunnet ytterst i Lofoten. Før oljen ble Norge bygget på torsk, en evig ressurs som hvert år tar turen fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Verdens reneste og største matfat, som bokstavelig talt svømmer rundt øya, utgjør livsgrunnlaget til de 540 menneskene som i dag bor på Røst.

I to år har fotograf Tore Berntsen i Visualdays, sammen med folket på Røst, laget røster.no. Gjennom møter med mennesker belyses Røsts unike historie, beliggenhet, egenart, verdier, rammevilkår og livsgrunnlag. Sentralt står langsiktig forvaltning av fisken i havet.
Røster.no skal fortsette i mange år, og Harvest vil i tiden framover presentere flere av filmportrettene.

Per Fugelli kom til Røst som ung lege tidlig på 1970-tallet. Nå er han her så ofte han kan. I dette filmportrettet, som ble laget på familiestedet på Røst, snakker han om livet, sykdommen og døden. Og om kjærligheten til naturen og menneskene.
- Jeg har lært så utrolig mye her ute. Av naturen. Av menneskene. Røst har på en måte vært min folkeskole. Mye av det jeg ønsker å formidle til det norske folk, har jeg lært her ute, sier Per Fugelli.

Hver uke sender Harvest ut et eget, gratis nyhetsbrev med viktige saker, gode tips, fine bilder og spennende tanker. Om ikke lenge runder vi 10 000 abonnenter, og du kan bli en av dem ved å klikke her.