Kystens stemme

Fiskarbonden på Røst

Da sunnmøringen Kari-Anne Nilsen bestemte seg for å flytte til Røst, kjørte hun båt - og tok med alle sauene.

Det herligste Røst kand berømmes udaf, Er græs-groede Klipper Naturen dem gav, Hvor faarene kostelig trives, De løbe der vilde hver Vinter og Vaar, Og ingen Undsætning av mennesker faar, Dog bære de Bester en ypperlig Uld, Og ere paa Kroppen af fedme saa fuld, At Kiødet er ganske Spækrunden.

Petter Dass: Nordlands Trompet (1670)

Ti mil ut i havet, vest for Bodø, ytterst i Lofoten, ligger Røst. Hit flyttet Kari-Anne Nilsen (35), fra et museum på Sunnmøre, og ble fiskerbonde. Med seg på lasset hadde hun gammel norsk spælsau.
- Helt rein mat! Et godt liv for dyra, et godt liv for meg. Derfor valgte jeg Røst.
Menneskene på Røst har hatt sau i mer enn 1000 år. Takket være en sunnmøring, er den opprinnelige rasen, gammalnorsk spælsau, nå tilbake på de grønne øyene ytterst i havet.
- Mattilsynet ga meg lov til å ta med sauene. Det er jeg glad for. Jeg hadde de på Yste Skotet, og de er på en måte familien min. Det er ekstra stas at den sauerasen som opprinnelig var her ute, nå er tilbake, sier Kari-Anne Nilsen.
På ei fjellhylle 225 meter over Storfjorden på Sunnmøre ligger vei- og strømløse Ytste Skotet, museum, leirskole og gårdsbruk. Ytste Skotet viser hvordan folk levde i førindustriell tid og det har sannsynligvis bodd folk der siden vikingtida.
Kari-Anne Nilsen bodde og jobbet på Ytste Skotet i fem år, før hun valgte livet i nord.
- Mye av det jeg lærte på Ytste Skotet kommer godt med på Røst, men her har jeg også felleskapet med de andre sauebøndene. De har tatt meg imot med åpne armer og lært meg mye om havet, naturen og sauedrift. På Røst har vi en helt unik mulighet til å lage helt rein mat. Sauene går ute hele året. Øyene rundt røstlandet har et veldig godt og helt naturlig beite. Gjødsel er fuglebæsj, slik får jorda nitrogen, og graset blir grønt, frodig og godt beite, forteller Kari-Anne.
Hun har en mastergrad i økologi – og et stort studielån. Hun skulle bli byråkrat og jobbe med naturforvaltning. Nå føler hun at hun gjør en bedre jobb for både naturen og menneskene ved å være fiskerbonde.
- Jeg lever et fritt og godt liv. Som sunnmøring er jeg utrolig fasinert av at det går an å tjene penger på graset som gror - og så er jeg så heldig at jeg driver skreifisket på vinteren, sier Kari-Anne Nilsen.