Naturvern

1/3 av alle norske myrer er ødelagt - hjelp oss å bevare de som er igjen

Når du kjøper torvjord til hagebruk bør du huske på én ting: Torva er hentet fra de norske myrene, og de norske myrene spiller en helt sentral rolle i økosystemet vårt. De er habitat for et mylder av ulike arter, og de lagrer store mengder karbon. Drenering av myrene fører til at arter forsvinner og at karbon frigjøres – alt sammen for at vi skal få jord til hagene våre, jord som på toppen av det hele ikke er spesielt næringsrik.
En norsk myr vokser med cirka 1 millimeter i året. Det betyr at en myr som er fem meter dyp er 5000 år gammel. Hvis vi drenerer en myr, betyr det med andre ord at den er borte for alltid.
Men nå kan det se ut som om mer myr kan reddes. I fjor høst ga Klima- og miljødepartementet Miljødirektoratet i oppdrag å lage et forslag til plan for utfasing av bruken av torv til vekstmedier og jordforbedringsprodukter og andre produkter til private og i gartnerier og veksthus. Målet skal være at all bruk av torv fra myrer skal være utfaset innen 2025.
I tillegg har regjeringen sendt ut forslag om forbud mot nydyrking av myr, men Senterpartiet og deler av landbruksnæringa maner til omkamp. De mener det truer matsikkerheten vår og sår tvil om at nydyrkingsforbudet har en klimaeffekt.

(saken fortsetter under videoen).

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her