Oppskrift fra Kolonihagen
Ramsløk på tre måter
Dette er antagelig en av landets beste matskatter. Nordens hvitløk kan brukes til det meste og er utrolig næringsrik.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/april/ramsloek_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=730476e57609b31d343a936d66ed7375 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/april/ramsloek_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=440d2969c959e90f4e6ddd3a6750ed61 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/april/ramsloek_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=b1099f85718b47aa57243640c7dd0cda 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/april/ramsloek_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=7bb06361d2bc7a56c06f2f1060986e7c 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/april/ramsloek_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=8da6d1c155504784a57bdf6baba8b004 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/april/ramsloek_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=fa9b9634343f0b9c45a41dc7ab1eaaac 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/april/ramsloek_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=3542aa1e6d0d9cee1fc4a10dc820404f 1800w)
Enten du plukker den selv eller kjøper fra en utvalgt butikk – så er ramsløken antagelig en av landets beste matskatter. Kjent som Nordens hvitløk kan den brukes til det meste og er utrolig næringsrik. Ikke la fantasien stanse deg! Vi gir deg Kolonihagens topp 3 måter å bruke ramsløk på. Tilbered gjerne majonesen og smøret noen dager i forkant av servering slik at smakene får skikkelig satt seg.
••
SLIK GJØR DU
Ramsløksolje
100 g ramsløk
300 g nøytral olje
Denne oljen blir en smaksbombe uten grenser. Med en farge du ikke har sett maken til. Bland med litt rømme, i en dressing, ha over salaten eller sammen med litt godt smør på varm pasta. Nå som vi er i beste sesong for ramsløk har vi alltid denne oljen for hånd på kjøkkenet til våre restauranter. Du kan også fryse ned oljen – f.eks i et isbitbrett.
Grovhakk ramsløken og kjør sammen med oljen på fullt i en blender i 5 minutter. Det er vanlig at den blir litt varm, som hjelper oljen å trekke ut klorofyll og farge av ramsløken.
Ramsløksmajones
Følg vår oppskrift på majones her: http://kolonihagen.no/majones og bytt ut halvparten av mengden olje med ramsløksolje. Resultatet blir en knall grønn majones som smaker fantastisk som dipp, til grillmat, sjømat eller skalldyr. Med andre ord: det meste!
Tips: Vi har også sløyfet sennep for å få en klar og ren smak på majonesen. Skal du smaksette en majones anbefaler vi å lage en basis, uten sennep, som ikke krasjer med ramsløken, hvitløken eller smakene på de urtene du har for hånd.
Ramsløkssmør
100 g ramsløk
300 g rørossmør - romtemperert
gjerne finrevet skall fra 1 sitron
Lag et smør med kun ramsløk, eller revolusjoner grillmaten med litt syrlig, sommerlig og friskt sitronskall. Glem sausen og la heller en skive ramsløkssmør smelte over den varme maten. Smør holder seg også fantastisk på frys, så lag gjerne opp ekstra.
Kjør ramsløken et par ganger i en foodprosessor til det er finhakket. Tilsett mykt smør og sitronskall, og kjør videre til det er godt blandet. Sett smøret på kjøl slik at det blir fast igjen.
Tips: Vi har pakket smøret inn i bakepapir, rullet det som en pølse og avkjølt, slik at det kan skjæres i pene skiver når det er fast.
Harvest har inngått et samarbeid med Kolonihagen for å kunne tilby våre lesere kurs, aktiviteter (info om dette kommer i nyhetsbrev fremover) og inspirerende oppskrifter utelukkende basert på kvalitetsråvarer.
Klikk her for å lese mer om kolonihagen.