Dette kan forandre livet ditt

Rachel Carson - Dette kan forandre livet ditt

Vi har funnet Rachel Carsons radikalt enkle råd til barn og voksne i en glemt bokskatt.

It is more important to pave the way for the child to want to know, than to put him on a diet of facts he is not ready to assimilate.
(Rachel Carson, The Sense of Wonder)

En stormfull kveld da Roger var nesten to år, tyllet jeg ham inn et teppe og bar ham ned til stranden. Det var mørkt, det striregnet og store bølger tordnet mot oss. Havet frådet, og vi jublet og lo. Vi lo av glede og spenning. Toåringen opplevde det brølende havet for første gang, jeg hadde vært i den situasjonen mange ganger tidligere, men vi kjente på den samme følelsen: ærefrykt, respekt. Og vi kjente på gleden av å oppleve det sammen, toåringen og jeg, denne natten. Kanskje er dette en utradisjonell måte å underholde småbarn, å ta dem med ut i en storm, skriver Rachel Carson, men nå som nevøen min Roger er fire år, deler vi fortsatt slike naturopplevelser, i storm og i stille, natt og dag, på stranden og i skogen eller i hagen, basert på nysgjerrighet og glede.
Naturen bør sanses og oppleves - ikke bortlæres og undervises! formaner biologen som i 1962 ble kjent over store deler av verden og som på grunn av en artikkel som etter hennes død ble en bok, nesten over natten ga leserne ny respekt for naturen og forandret deres syn på barneoppdragelse.

(Artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Alle foto: Kjetil Østli