Intervju

James Nestor: Det perfekte pust

Det mest tilgjengelige verktøyet for å takle uro, stress, angst og depresjon er gratis, mystisk og en glemt kunst.

I mars 2020 fikk jeg mitt første panikkanfall. Det slo ut i full blomst på toppen av en vinterdyne i en enkeltseng på et lite kontor på Byåsen i Trondheim. Da anfallet kom hadde jeg allerede pustet på feil måte i flere timer. Kanskje til og med uker, eller år. I tykk angsttåke med skyhøyt koronastress trodde jeg hvite piller skulle hjelpe med å få ånderytmen i sjakk.

Jeg hadde ikke pustet med magen på flere dager. Jeg trodde luften var knapp. Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg trodde ambulansene i Trondheim var opptatt med korona-pasienter og at ingen var til overs for sånne som som meg. Jeg trykket pappas høyre håndflate hardt mot brystet mitt med begge hender. Det overarbeidende hjertet kunne jo eksplodere når som helst. Mens mamma satt oppå leggene mine, for å holde den ristende kroppen min nede, hørte jeg meg selv rope: «Jeg får ikke puste!» I desperasjon og villfarelse brettet jeg ut neseborene til hver sin side i et forsøk på å suge til meg hvert eneste oksygen-molekyl i rommet. Det jeg ikke visste, var at både angsten og panikken kunne ha forsvunnet som frostrøyk for solen ved hjelp av det mest tilgjengelige verktøyet vi har: Pusten. Altså, jeg pustet jo. Selvfølgelig gjorde jeg det. Vi gjør det automatisk 25 000 ganger i døgnet uten å ofre dette magiske maskineriet en tanke.
Jeg pustet bare fullstendig feil.
Og har sannsynligvis gjort det hele livet.

(artikkelen fortsetter - med intervju med forfatteren av boka "Breathe")

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her