Harvest anbefaler

Historien om da senjaværingen Moddi gikk pilgrimsleden fra Oslo til Nidaros

Podcasten Uteliv markerer sitt jubileum med å gi ut episode 200 på LP.

Randulf Valle er en allsidig mann. Han har en doktorgrad fra NTNU. Han er en friluftsmann og vandrer. Fluefisker og podcaster. Han er forfatter. Og han er en musikkelsker. Dessuten må han ha en nostalgisk åre i seg, og alt dette har han forent i sitt siste prosjekt, som er å gi ut den 200. episoden av podcasten «Uteliv» som LP. Gjest i episoden er musiker og senjaværing Moddi.
I 2021 fikk Moddi et tilbud fra Olavsfest: Ville han gå pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim, skrive sanger underveis og fremføre dem når han kom frem?
Moddi takket ja, og det ble både tur og sanger. Denne vandringen er utgangspunktet for samtalen i jubileumsepisoden, men vi får også høre tre av sangene som ble til underveis, samt to låter fra tidligere utgivelser. Innspillingen av podcast-episoden ble gjort i solveggen på Ånderbu i Ånderdalen nasjonalpark, og mens podcasten Uteliv normalt er tilgjengelig på mer konvensjonelle flater, er denne episoden kun tilgjengelig på LP. Vårt første spørsmål til Randulf Valle gir seg dermed av seg selv.

– Hvorfor i all verden gir man ut podkast på LP?
– Det må kunne sies å være et betimelig spørsmål, for det er åpenbart en slags selvmotsigelse ute og går her: Podkasten er flyktig av natur. Den sletter seg automatisk fra telefonen din med en gang du har hørt den ferdig. LP-plata er et varig format du skal kunne ta frem gang på gang og som skal arves av etterkommerne dine. Det er sikkert derfor det ikke er så vanlig å kombinere de to. Om du legger til produksjonstiden, som er på flere måneder, og den ikke helt ubetydelige kostnaden, er det mange gode grunner til å la være. Men ikke desto mindre har jeg helt siden jeg startet Podkasten Uteliv tenkte på å gi ut en episode på LP. I sum kan du kanskje si at det er alle de gode grunnene til å la være som har fått meg til å realisere det. Noen må prøve det som ikke er den mest åpenbare veien også.

(artikkelen fortsetter)

Uteliv-podcastens 200. episode i LP-format. Coverdesign: Lars Andreas Dybvik

– Hvordan gikk det til at akkurat Moddi ble gjest?
– Da jeg begynte å se nærmere på muligheten for å lage en episode på vinyl, innså jeg fort at den burde ha et musikalsk innslag. Tanken var at det antagelig er begrenset hvor mange ganger man vil høre en ren samtale, men at en blanding av prat og musikk i større grad ville invitere til gjentatt lytting. Moddi hadde gjennomført pilgrimsvandringen fra Oslo til Nidaros sommeren 2021 på oppdrag fra Olavsfest, og hadde skrevet sanger underveis. Dermed hadde vi både en tilknytning til naturen og friluftslivet og en naturlig sammenheng mellom praten og musikken. Jeg sendte en e-post og Moddi svarte umiddelbart ja. Nå kom faktisk denne podkast LP-en før Moddis egen utgivelse fra pilgrimsvandringen, og tre av sangene derfra gis ut for første gang her. På et vis har det blitt en veldig sær maksisingel.

– Hva blir annerledes sammenlignet med en vanlig episode?
– Jeg har alltid hevdet at en podkast aldri kan bli hverken for lang eller for smal, og føler jeg har produsert Podkasten Uteliv utfra disse grunnverdiene. Praten har fått ta den retningen og den tiden den krever, og episodene har jevnlig passert to timer i lengde. Denne gangen hadde vi en fastlagt ramme å forholde oss til siden hver side på en LP ikke bør være mye lenger enn 22 minutter. Vi spilte inn hver side i én sammenhengende tagning og da kreves det litt mer planlegging enn vanlig. Slik sett nærmer denne utgivelsen seg radioprogrammet i form.

– Hva skal til for å produsere en podkast på LP?
– Opptaket ble gjort på enkleste vis. Vi ruslet inn i Ånderdalen nasjonalpark en maidag og satte oss i solveggen på Ånderbu. Der rigget vi opp en enkel opptager og fire mikrofoner før vi satte i gang. Nå var ikke forberedelsene preget av lange møter med konseptutvikling, men skulle vi lagd en ordsky som sa noe om hva vi var ute etter så hadde nok ordet «autentisk» tronet på toppen. Der føler jeg vi har innfridd. Lytter du ekstra godt på slutten av første side kan du til og med høre litt vindsus i en av mikrofonene da det nordnorske vårværet gjorde en kuvending. Jeg syns dessuten at sangene kler det minimalistiske lydbildet. På en av låtene bruker Moddi kun sin egen stemme, og holder rytmen med tramp og klask på låret. Jeg skulle gjerne nytt opplevelsen der og da litt mer helhjertet, men var alt for opptatt av lyden...

– Overskuddet av produksjonen går til Stiftelsen Medvandrerne. Hvorfor det?
– Jeg hadde lyst til at dette skulle være et rent positivt overskuddsprosjekt, og å forhandle med artister om inntektsfordelinger hører ikke med blant mine favorittaktiviteter. Derfor ble det tidlig klart at den beste løsningen var å gi bort et eventuelt overskudd. Jeg har sansen for arbeidet til Medvandrerne og det passer forså vidt også tematisk til utgivelsen. Vi prater en del om hva det gjør med oss å være ute, så da var egentlig saken klar. Så får vi håpe at tilstrekkelig mange syns dette var en morsom idé og ønsker å kjøpe plata.

– Er dette noe du kommer til å gjøre flere ganger?
– Hvem vet? Det er flere artister jeg gjerne skulle hatt med på liknende prosjekter, og nå som jeg kjenner prosessen med å utgi en LP vil det nok ta mindre tid med en ny utgivelse. Mye avhenger av interessen for denne. Foreløpig har jeg noen kasser vinyl i kjelleren, så får vi se hvor fort det minker, sier Randulf Valle.

Les mer om podcasten Uteliv og kjøp LP-en på Randulf Valles egne nettsider