Utstyr & proviant
Påske-pakking, før og nå
Noe var enklere før. Noe var vanskeligere.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/plakat-1953-2019.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=f316f8773fb7514c3d70a2cf26d5854f 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/plakat-1953-2019.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=938f377f224489e87485617d7451f626 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/plakat-1953-2019.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=5b5a5a4fc78d9fc2bb7fea8fa65bc4d2 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/plakat-1953-2019.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=1626b5f19b25633e69d8f1461bd6ff28 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/plakat-1953-2019.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=73c165704ae0e4832af40334cd012429 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/plakat-1953-2019.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=a07c150ef94d814ba7e5c751b89f65e3 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/plakat-1953-2019.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=1b71dd08fba31619a859def46e427b05 1800w)
PROVIANT, PÅSKEN 1938 (Fra håndboken Lev livet lettere):
«Vi setter at fire unge mennesker med briljant appetitt drar til hytta i påsken. De har bestemt middagsmat for hver dag. Frokost og aften er lik for alle dager.
Frokost: Grapefrukt, kaffe, egg og bacon, smør, brød, ost, hermetikk osv.
Aftensmål: te, brød, smør, egg, pålegg, osv.
Best er det om én overtar provianteringen. Det gjelder på forhånd å ha klart for sig hva man vil spandere og hvor lenge oppholdet skal vare. Lag en liste for hver dag, sett opp feriens forskjellige menyer, slå planen opp på kjøkkenveggen når De kommer til hytta. Hun som står for provianten sørger for dagsrasjonene, slik at man ikke står med tomme kopper før tiden.
Middager:
Palmesøndag: tomatsuppe, kalvekyllinger.
Mandag: varm skinkerull, frukt a la Daube.
Tirsdag: ertesuppe, røket kolje med gulerøtter, aprikoser og bananer. Aprikosene legges i vann natten over. Fløte serveres til.
Onsdag: grapefrukt, svinekoteletter, kaffe med fyrstekake.
Torsdag: spinatsuppe med forlorne egg, fiskepudding med rekesaus, katrineplommer.
Fredag: dyrestek med blomkål og tyttebær, gylne havrenøtter.
Lørdag: lunsj klokken 13, middag klokken 19. Lunsjen består av pølser med potetsalat. Middagen: blomkålsuppe, biff med erter, eggedosis i glass.
Søndag: stekt loffskive med eggerøre og lunsjsild, dyrestekslapskaus, oppskårne appelsiner.
Hjemmefra bringer de fire med sig ferdig bakverk, kalvekyllingene med saus på et stort Norgesglass, samt et skruglass med tyttebærsyltetøy, et lite med jordbær og et med ripsgele.
Og ellers ser proviantlisten slik ut for den som vil ha det lettvint og får alt sendt fra kjøpmannen direkte til hytteadressen:
2 kilo meierismør
1/2 kilo fjellsmør
1 1/2 kilo kaffe
Klareskinn
1 hekto te
1 kilo farin
1/2 kilo raffinade
1/2 kilo hvetemel
1/2 kilo potetmel
1/4 kilo kjøkkensalt
1 liten pk Cerebos salt
1 tutt pepper
1 gl. sennep
1 boks reker
4 esker fyrstikker
3 kilo egg
1/2 flaske olje
1/4 flaske eddik
Flatbrød
Liten pakke knekkebrød
1 rull milkkjeks
Havrekjeks
Italiensk spaghetti, 1 pk
Møinichens sprøbrød, 1 pk
Franske hønsbuljongterninger, 10 stk
3 bokser alm. terninger
1/2 Viking blokk
1 stk. Roquefort
1/2 kilo geitost
1 eske bacon
Stuet krabbe
1 boks lunsjsild
2 hg torskekaviar
4 bokser sild, coktailbiter
1 boks sardiner i tomat
1 boks sardiner i olje
1 boks leverpostei
1 boks viltpostei
Marmelade, turistboks
1 servelatpølse
Epler, appelsiner, bananer
5 citroner
5 løk
8 tomater
6 gulerøtter
1 stort salathode
3 pene blomkålhoder
1 rull
1 boks erter
1/2 kilo gule erter
1/2 boks spinat
1 liten boks tomat
1/4 kilo svisker
1 fiskepudding
1 boks pølser
8 grapefrukter
Gylne havrenøtter,1 pk
1 pk gule kronlys
3 kilo dyrestek med spekk
1 kilo biff
8 svinekoteletter
1 1/2 kilo røket kolje
1 kilo kalvekarbonade lages ferdig hjemme til kalvekyllinger
Melk, fløte, poteter og brød beregnes ikke med, da det i de fleste tilfeller fåes på stedet.
Det som er oppført på listen koster efter prisene våren 1938 ca 100 kroner.»
PROVIANT, PÅSKEN 2023:
Vi setter at 4 unge mennesker med god appettit drar til hytta i påsken. Underveis lager de denne handlelista:
Taco
Pizza
Spaghetti
Kjøttdeig
Lammestek
Noe grønt
Brød
Egg
Ost
Noe annet pålegg
Juice
Øl
Godteri
![](https://harvestmag.imgix.net/images/URN_NBN_no-nb_digifoto_20141029_00136_NB_MIT_FNR_22451-2.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=87e9cf48d900a1596bce03af98468e3f 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/URN_NBN_no-nb_digifoto_20141029_00136_NB_MIT_FNR_22451-2.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=1e4a28d798c2a5fed23a40b875e4f9f1 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/URN_NBN_no-nb_digifoto_20141029_00136_NB_MIT_FNR_22451-2.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=448b1195ab1808052edd97937f494fa8 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/URN_NBN_no-nb_digifoto_20141029_00136_NB_MIT_FNR_22451-2.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=61865cc5978cf4c58c87eae618ea70ad 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/URN_NBN_no-nb_digifoto_20141029_00136_NB_MIT_FNR_22451-2.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=3e7e0f8aecd1caa63d68653f4649f721 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/URN_NBN_no-nb_digifoto_20141029_00136_NB_MIT_FNR_22451-2.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=213bd02924f2b5d43f501526b2ca356f 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/URN_NBN_no-nb_digifoto_20141029_00136_NB_MIT_FNR_22451-2.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=f4d32b0e79523fd5f59ac4e573fcc6ca 1800w)