Oppskrift fra Kolonihagen
På bærtur (3. akt): Komplett kompott
Vi har snakket om solbær. Vi har snakket om blåbær. Men vi har ikke snakket om stikkelsbær!
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/kolonihagen/stikkelsbaer_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=da543ccfbcb76f060e5bfa47327fc0f5 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/kolonihagen/stikkelsbaer_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=1d654df899072f4db208ca22bd54e433 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/kolonihagen/stikkelsbaer_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=df2af00c321d97fb21a625adcc5a743f 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/kolonihagen/stikkelsbaer_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=8006f518a21fb851484bad6d55ab68cb 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/kolonihagen/stikkelsbaer_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=b03691a562a7dff9a05cf836d653cdc9 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/kolonihagen/stikkelsbaer_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=2577becc162b0a549ee131b58f27acb0 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/kolonihagen/stikkelsbaer_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=2bc0e003d74d0caf324f5858a40f76cd 1800w)
Stikkelsbær er kanskje det mest undervurderte hagebæret. Men bærbusken trives usedvanlig godt i norske hager og er utrolig lett å dyrke. Bærene kommer i alle mulige farger (i hvert fall grønn, gul, rød og purpur). Til oppskriften under har vi brukt grønne stikkelsbær, men bruk det du har i hagen din, eller det du finner hos grønnsakhandleren.
Opprinnelig var stikkelsbærene mest kjent for å være en medisinplante der saften kurerte alle mulige betennelser i kroppen. Vi kan ikke bekrefte dette – men vi kan skrive under på at bærene passer like godt til dessert som forrett og hovedrett. Som et kinder-egg. Bare mye mer naturlig. Ukens oppskrift gir en søt kompott. Ønsker du å bruke den til fisk og skalldyr også, kan det med hell kutte ned litt på sukkermengden.
Ingredienser
2 ss vann
½ dl sukker
300 g stikkelsbær
Slik gjør du
Kok opp vann og sukker i en kjele. Når sukkeret er oppløst tilsettes halvparten av stikkelsbærene. Vend godt rundt i gryten slik at du får most bærene litt. Skru ned varmen og tilsett resten av bærene. La det stå å koke på svak varme til bærene er gjennomvarme. Fjern kompotten fra stekeplaten og la den kjøle seg helt ned før du setter den på glass og inn i kjøleskapet.
Harvest har inngått et samarbeid med Kolonihagen for å kunne tilby våre lesere kurs, aktiviteter (info om dette kommer i nyhetsbrev fremover) og inspirerende oppskrifter utelukkende basert på kvalitetsråvarer.
Klikk her for å lese mer om kolonihagen.