Oppskrift fra Kolonihagen

På bærtur (3. akt): Komplett kompott

Vi har snakket om solbær. Vi har snakket om blåbær. Men vi har ikke snakket om stikkelsbær!

Stikkelsbær er kanskje det mest undervurderte hagebæret. Men bærbusken trives usedvanlig godt i norske hager og er utrolig lett å dyrke. Bærene kommer i alle mulige farger (i hvert fall grønn, gul, rød og purpur). Til oppskriften under har vi brukt grønne stikkelsbær, men bruk det du har i hagen din, eller det du finner hos grønnsakhandleren.

Opprinnelig var stikkelsbærene mest kjent for å være en medisinplante der saften kurerte alle mulige betennelser i kroppen. Vi kan ikke bekrefte dette – men vi kan skrive under på at bærene passer like godt til dessert som forrett og hovedrett. Som et kinder-egg. Bare mye mer naturlig. Ukens oppskrift gir en søt kompott. Ønsker du å bruke den til fisk og skalldyr også, kan det med hell kutte ned litt på sukkermengden.

Ingredienser
2 ss vann
½ dl sukker
300 g stikkelsbær

Slik gjør du
Kok opp vann og sukker i en kjele. Når sukkeret er oppløst tilsettes halvparten av stikkelsbærene. Vend godt rundt i gryten slik at du får most bærene litt. Skru ned varmen og tilsett resten av bærene. La det stå å koke på svak varme til bærene er gjennomvarme. Fjern kompotten fra stekeplaten og la den kjøle seg helt ned før du setter den på glass og inn i kjøleskapet.

Harvest har inngått et samarbeid med Kolonihagen for å kunne tilby våre lesere kurs, aktiviteter (info om dette kommer i nyhetsbrev fremover) og inspirerende oppskrifter utelukkende basert på kvalitetsråvarer.
Klikk her for å lese mer om kolonihagen.