Tid

Øyeblikkene utenfor den vanlige tidsflyten

Klokken er vår slavedriver. Finnes det noen annen måte å eksistere i tid på?, spør filosofiprofessor Espen Hammer i dette essayet.

Våre liv er tidsmessige. Tiden går, og med tiden våre liv. Tiden er det medium som ethvert værende eksisterer og utvikler seg gjennom. Tiden er imidlertid også destruktiv. Dens kraft innebærer at alt, inkludert oss selv, er forgjengelig og dømt til å nå en irreversibel avslutning.
Mange filosofer har forsøkt å artikulere hva det vil si ikke bare å være tidsmessig, men også å være bevisst at man er det. Hvordan skal vi forstå vår egen tidsmessighet? Et svar ville være at spørsmålet er uinteressant eller til og med banalt. Det innebærer kun at vi lever med klokketid, det vil si den typen tid som vitenskapsmenn tar for gitt når de observerer naturen og som vi uavlatelig følger med på via våre klokker og kalendre.
Så tiden har gått? Du blir eldre? Det betyr bare at et visst antall homogene øyeblikk (sekunder, minutter, timer og så videre) har passert: tikk, takk, tikk, takk... Bare ta en titt i speilet!

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Fata: Tlllmcn Wlschuf