Oppskrift fra Kolonihagen

Ostekake på Nýr

#Matvettregel 3: Ostekake går aldri av moten. Aldri!

Trodde du ostekaken tilhørte 1990-tallet? Trodde du ingen lagde den i 2015? Eller at ingen ville ha den? Nei, nei, nei. Som med mørke dresser, vil ostekake selvfølgelig aldri gå av moten. Til det er den altfor god. Og utrolig lett å lage. Bedre blir det jo ikke.
Eller jo, det blir bedre. Du kan til og med lage en kortreist ostekake!
Hør bare:
Vi har nemlig gitt ostekaken vår en nordisk vri. Vi har laget den på Nýr. Nýr, sier du? En helt naturlig økologisk syrnet ost fra Grøndalen Gård. Vi må fortelle litt om denne gården. Det er en gammel gård, som har vært i samme slekt siden 1600-tallet. Den drives økologisk. Melken kommer fra 19 glade kuer av rasen norsk rødt fe. Fra mai til oktober spiser kuene gress fra verdifulle kulturbeiter i ravinedaler ned mot Glomma. Kuene kan gå inn og ut som de selv ønsker hele året. Inne holder kuene til i et løsdriftsfjøs. Her ligger kuene på halmseng som blir tilført ny halm hver dag. Nýr fremstilles fra økologisk melk fra disse kuene. Vi bruker osten deres ofte i våre restauranter. Med lav fettprosent og høyt proteininnhold er denne osten et spennende og sunt alternativ. Prøv for eksempel å erstatte rømme eller fløte med litt Nýr neste gang du lager mat.

Orker du ikke lage ostekaken selv? Da må du enten ta deg sammen - eller svippe innom oss på Grünerløkka. Der er ostekaken på vår dessertmeny. Men prøv å lage den, da. Så skjønner du hvorfor den ikke går av moten…

Kolonihagens ”digestive” kjeks:
60 g sukker
60 g havregryn/speltflak
60 g smør
60 g hvetemel

Kakebunn:
1 porsjon Kolonihagens ”digestive”
50 g sukker
75 g smeltet smør

Nýr-fyll:
500 gr Nýr
80 g sukker
1 ts vanillje

1 dl fløte
4 plater gelatin
saft og revet skall fra 1 sitron

SLIK GJØR DU
1. Lag digestive kjeks (eller juks og kjøp en pakke i butikken)
Forvarm ovnen til 160°C og kle en langpanne med bakepapir. Elt alt sammen og fordel deigen utover langpannen. Kjeksen skal knuses etterpå, så det behøver ikke være pent, men i biter som er enkle å snu. Stek midt i ovnen i ca. 3 x 8 minutter. Ved hvert intervall snur du på kjeksen. Fullfør intervallene til du har gylne og fine kjeks. La kjeksen avkjøle seg.

2. Lag ostekakebunnen:
Kle en form som er ca. 20x28 cm med bakepapir. Kjør kjeks, sukker og smør i en kjøkkenmaskin. Fordel deigen i formen.

3. Lag Nýr-fyll:
Finn frem to forskjellige kjøkkenboller. I den første blander du Nýr, sukker og vanilje. I den andre visper du fløten til krem. Pass på at du ikke visper kremen for stiv – stans når du har en lett og luftig krem.

Bløtlegg gelatinplatene (etter anvisning på pakning). Varm opp sitronsaft og revet skall i en liten kjele. Tilsett gelatinen og visp til alle klumper er borte.

Bland sammen sitron- med Nýr blandingen. Vend kremen forsiktig inn.

Hell Nýr-fyllet i kakeformen og sett kaken på kjøl. I løpet av fire timer er ostekaken klar til servering!

Harvest har inngått et samarbeid med Kolonihagen for å kunne tilby våre lesere kurs, aktiviteter (info om dette kommer i nyhetsbrev fremover) og inspirerende oppskrifter utelukkende basert på kvalitetsråvarer.
Klikk her for å lese mer om kolonihagen.