Stølstanker, del 2

Ost er levende kultur

Kanskje gjør nordmenns nye matvaner at det er plass til de gamle stølene også i fremtidens matproduksjon.

Det er sol og fluene surrer. Geitene ser ikke ut til å være nevneverdig plaget, men de liker ikke solen. Da går de i le under ett av de gamle selene som fortsatt står her, og som er befolket bare noen dager hver sommer. Selene står her, og minner om tiden da stølsdriften, eller seterdriften, var en helt nødvendig del av næringsgrunnlaget i Norge. Det var den gang, da det å være budeie var å melke alle geitene eller kuene for hånd, og der den jobben bare var opptakten til det virkelige arbeidet: Å kinne, lage smør, rømme og ost. Smøret var omsettelig og var verdt sin vekt i gull, for det kunne fraktes ned og selges til folk i byene.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her