Oppskrift fra Kolonihagen

Tartar som flatbiff

#Mattvettregel 4: Gjør det enkelt (og husk hva du lærte i barnehagen).

Det finnes knapt et barnehagebarn i hele Norge som ikke kan dette. Nesten alle som har gått i barnehagen har en gang dyrket karse i bomull. År etter år kommer nye toåringer, treåringer, fireåringer, femåringer hjem, stolte i blikket, med en avkappet melkekartong med noe grønt i.
Det rare er: Hvorfor slutter vi å dyrke det?
Det minner om noe filosofen Arne Næss sa: Hvorfor slutter så mange å leke?
Ta et råd fra oss. Gjør som i barnehagen, dyrk din egen karse, så har du kortreist krydder til maten på bare noen dager.

Denne retten er så god og så enkel at du bør skrive opp ingrediensene på handlelisten din med en gang. Vi tør nesten love at dette kommer til å være den beste tartaren du noensinne har smakt.
Hemmeligheten er som vanlig gode råvarer. Vi bruker økologisk flatbiff fremfor kvernet kjøtt. Flatbiff er et veldig fint stykke kjøtt med lite sener og fett. Dette gir en klar og god kjøttsmak, og du får en tyggemotstand og konsistens på tartaren som, tør vi påstå, du vil nyte.
Når man lager tartar er det ekstremt viktig med lavt fettinnhold i kjøttet – det er derfor flatbiff er så egnet til denne retten. Fordøyelsen din klarer rett og slett ikke å fordøye rått fett. Vanlig kjøttdeig fra butikken, med rundt 14 prosent fettinnhold, vil være ekstremt tungt fordøyelig. Ja, det vil bli en skikkelig festbremser. Tartar på kvernet kjøtt må inneholde MAKS fire prosent fett.

Server denne retten som en forrett, eller lag en god salat og ovnsbakte potetfries til, så har du en skikkelig god hovedrett. Potetfries dyppet i ramsløksmajones… Trenger vi si mer?

INGREDIENSER (FORRETT)
80 g flatbiff i små terninger
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss ekstra jomfru olivenolje
1 ss finhakket gressløk
1 ts revet pepperrot
½ ts revet sitronskall (ca. 3 drag på rivjernet)
salt og pepper etter smak

Garnityr
Store mengder ramsløksmajones
Finrevet ost (og med finrevet mener vi superfint)
2 ss fløte og 1 ss ramsløksolje blandet sammen
Karse

SLIK GJØR DU
Bland sammen ingrediensene til tartaren. La det stå på kjøkkenbenken og temperere i 15-30 minutter slik at smakene får satt seg. Legg opp på tallerken, fordel små derter ramsløksmajones rundt på tallerkenen, og hell ramsløksfløten over. Riv osten over og topp det hele med din særdeles kortreiste karse (50 cm fra der du lager maten). Lager du retten som en hovedrett, server også litt ramsløksmajones på siden som dip.

Tips
Ramsløksmajo, estragonmajo, aioli… Alle former for majones er bare så utrolig digg til. Bruk det du har. Men gjør deg selv en tjeneste – lag den selv.

Harvest har inngått et samarbeid med Kolonihagen for å kunne tilby våre lesere kurs, aktiviteter (info om dette kommer i nyhetsbrev fremover) og inspirerende oppskrifter utelukkende basert på kvalitetsråvarer.
Klikk her for å lese mer om kolonihagen.