Oppskrift fra Kolonihagen

På bærtur (første akt)

Engelskmenn kaller det Superfruit number one. Men hva i alle dager kan man gjøre med Solbær?

Blåbær er så sunt, sier alle. Så godt. Så sunt. Så blått. Ja, ja, ja. Men hvorfor så lite snakk om solbæret? Bæret som tåler alt og aldri svikter. Lett å dyrke. Og, hold dere fast nå, alle blåbær-fanatikere, Harvest har nemlig gått til kilden, til Matvaretabellen, for å sjekke C-vitamin-børsen, avdeling bær. Og hva viser den? Jo, en knusende overlegen seier til solbæret med 159 mg versus blåbærets 12 mg (per 100 gram).

Dette er barnelærdom i England. Der ble solbærsaft delt ut gratis til barna under krigen, og myndighetene oppfordret alle til å dyrke solbær. «The no 1. Superfruit» kaller de britiske dyrkerne solbæret.

Denne uken startet vår gode venn Helge Hoslev høsting av økologiske solbær. Helge dyrker og plukker bærene sine «Midt i Mjøsa». For hånd. Ikke sprøytet. Ikke kunstgjødslet.

Helges solbær får du blant annet tak i på det kongelige hoff, Kolonihagens restauranter og scones, og i utvalgte butikker. Med Helges fantastiske bær har vi laget både hjemmelaget syltetøy og solbærsaft – og hvis du husker litt tilbake i tid har vi også laget en solbærsangria.

HJEMMELAGET SOLBÆRSYLTETØY

0,5 kg solbær
1 stk lime
0,5 dl vann
200-400 g sukker

Ha solbær, ønsket mengde sukker og vann i en kjele. Riv skallet fra en lime og press saften i kjelen. Mos bærene litt forsiktig mens blandingen koker i ca. 15-20 minutter. Tiden syltetøyet trenger å koke varierer etter mengden pektin (stivelse) der er i bærene. Jo mer modne bær, desto mindre stivelse. For å være sikker på konsistensen kan du ta litt på en kald tallerken så ser du fort hvor fast det ferdige syltetøyet blir.

HJEMMELAGET SOLBÆRSAFT

2 kg solbær
7 dl vann
250-500 g sukker – eller mindre pr. liter ferdig saft. Avhengig av hvor søt saft du ønsker.

Ha vann og solbær i en kjele og kok i 10 minutter. Mos bærene underveis med en sleiv. Sil av og tilsett sukker. Kok videre i 5 minutter. Hell over på rene flasker og sett kaldt. Bland ut solbærsirupen i et glass med iskaldt vann og nyt din hjemmelagede saft.

Harvest har inngått et samarbeid med Kolonihagen for å kunne tilby våre lesere kurs, aktiviteter (info om dette kommer i nyhetsbrev fremover) og inspirerende oppskrifter utelukkende basert på kvalitetsråvarer.
Klikk her for å lese mer om kolonihagen.