Botanikk

Hva er egentlig et tre?

... og hvor mange arter har vi her til lands?

Med trær mener vi planter som er bygd opp av hardt og holdbart materiale som kalles ved. I Norge regner vi med at vi har ca. 38 forskjellige tresorter. Noe av årsaken til at man her ikke opererer med et nøyaktig tall, er at det fremdeles hersker en viss usikkerhet blant forskerne knyttet til enkelte av artene: Har de kommet seg hit ved egen hjelp og vokser naturlig i Norge, eller er de innført av mennesker og har siden forvillet seg i naturen? Både bøk og noen av asalartene har vært gjenstand for slike diskusjoner i fagmiljøene. Dessuten har det vært diskusjoner rundt arter der det kan reises tvil om vi har å gjøre med en busk eller et lite tre, som for eksempel noen av vierartene våre.

En busk blir svært sjelden høyere enn 4 meter, og den har flere og ganske jevntykke stammer. Et tre er en- eller fåstammet, med en tydelig hovedstamme. Trær blir mer enn 4 meter høye når de er utvokst. Et tre vil naturlig nok være lavt når det er ungt, og unge trær av forskjellige arter kan ha veldig lik form. Ofte er det først når treet blir eldre at det får sitt karakteristiske utseende som er typisk for arten. Vokseformen vil også være forskjellig om treet står alene i en åpning der det kan bre seg utover, eller om det står som sild i tønne i en tett skog. Et tre kan også få lav vokseform som gammel om det eksempelvis står værhardt til opp mot fjellet. Men med normal vekst på et naturlig voksested blir de høye og flotte trær. De største kan bli opptil 35–40 meter.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her