Innholdsannonse

Lær av de beste naturfotografene

På Norsk Naturfotofestival, som arrangeres i Ski i Akershus fra 20. til 22. mars.
Oona Torgersen. Elg i solnedgang

Hvis du har den minste interesse for fotografi, kreativitet, natur og verden og livet generelt bør du krysse av i kalenderen på helga 20. til 23. mars. Da bør du legge veien til Ski, den lille, store byen sør for Oslo, Follos stolte hovedstad. Her arrangeres Norsk Naturfotofestival, og for en gangs skyld har vi alt vårt på det tørre når vi kaller det en festival i verdensklasse. For det er akkurat hva den er: Et av verdens beste arrangementer i sitt slag.

Visst fins det mange naturfotofestivaler, men de er alle skåret over samme lest. De samme fotografene viser de samme bildene for de samme tilskuerne. Festivalene er arrangert av og for en engere krets av sterkt engasjerte naturfotografer, med relativt sammenfallende syn på hvordan naturbilder skal se ut.
Varemerket til Norsk Naturfotofestival er at vi ser ut over disse tradisjonelle skillelinjene. Til festivalen har vi inviterert både nordiske og verdenskjente fotografer. Natur er et overordnet tema, men også menneskene er med. De fotograferende biologene er der, men også dokumentarfotografene, ekspedisjonsfotografene og kunstfotografene. Her vises selvfølgelig de mest spektakulære fargebildene, men også de inderlige svart-hvitt-bildene, de nedtonede, sjelfylte blåtonebildene og de elleville hypermanipulerte kunstbildene. Listen over fotografer som deltar er lang og imponerende.

Mikkel McAlinden.

Du vil møte Ragnar Axelsson, poplært kalt Rax, en svært merittert og høyt respektert islandsk dokumentar- og kunstfotograf som har spesialisert seg på mennesker i arktisk natur. På festivalen vil han vise helt nye bilder og film som brenner seg inn i hjernebarken.
Du får følge Christian Ziegler, en tysk-amerkansk fotograferende biolog og en av de stigende stjernene til National Geographic. Han har revolusjonert fotografering og historiefortelling fra regnskogen.
Du vil til og med lære selveste Sebastiao Salgado å kjenne. Festivalen passet dessverre ikke inn i hans tidsskjema, men du får du se ham i stort format på kinolerretet. Ski kino viser nemlig den helt nye dokumentarfilmen som er blitt laget om hans liv, regissert av ingen ringere enn Wim Wenders, sammen med Salgados sønn, Juliano. Her får du hans egen historie om et liv i humanitetens tjeneste, med eksempler fra hans nær mytiske fotoprosjekter. Filmen avrundes med den siste kraftanstrengelsen, Genesis, hvor han som en reaksjon på menneskehetens ufullkommenhet vender seg mot naturen. En sterk opplevelse som i seg selv er nok til å besøke Ski denne helga.
Fra Sverige kommer makromesteren John Hallmén med sine hardtslående nærstudier av småkrypenes svar på hobbiter og aliens. Dessuten vil du få møte selveste nestoren innen svensk og nordisk naturfotografi, 85 år gamle Jan Grahn. Han viser at kreative mennesker ikke har noen ”best før”- dato og at kompetanse og erfaring stimulerer til ny kreativitet, uansett alder. Ut fra de dype, finske skogene kommer den kompromissløse Heikki Willamo. Fra Norge er kunstfotografene Mikkel MacAlinden og Anne Gundersen invitert, og du treffer Erlend Loe sammen med Bård Løken, samt den nye naturfotokometen Audun Rikardsen.
Naturfotografi er heldigvis ikke lenger bare en lekegrind for godt voksne mannfolk. Også damene gjør seg i høyeste grad gjeldende. Fra Frankrike har vi fått tak i Cindy Jeannon, som på en genuin måte lever seg inn i naturen og formidler sine krysninger mellom indre og ytre landskap i bilder fra Norge og Norden. Sandra Bartocha fra Tyskland er helt sentral i europeisk naturfotografi. Ikke bare er hun en toneangivende fotograf, men hun driver også den tyske naturfotoforeningen, GDT, og er aktiv med utstillinger og juryarbeid.
Kristin Folsland Olsen kaller seg med rette friskluftfotograf og parkerer de fleste gutta når det gjelder å formidle gleden ved å bevege seg ute i naturen, mens Lill Haugen er blant de beste i klassen når det gjelder undervannsfoto.

I tillegg til foredragene, vil det under hele festivalen vises spennende utstillinger. Det er også en messeavdeling hvor du blant annet kan få tilbud om fotoutdanning, reiser, bøker, blader og fotoutstyr.

Cindy Jeannon. Metamorpho.
Bård Løken.
Christian Ziegler.
Heikki Willamo.
Anne Gundersen. Fullmånedans.
Ragnar Axelsson.
Sandra Bartocha. Winter wonderland.
Ragnar Axelsson