#Norgesferie 25

En unik festival på Sandhornøy

HVOR? Sandhornøy, Bodø.

HVORFOR? Natur og kunst og musikk og lokalmat på et fantastisk sted

Stedet å besøke i slutten av august? Eller det neste året? Festivalen SALT på Sandhornøy utenfor Bodø, nær Saltstraumen. Det er litt vanskelig å forklare hvorfor du bør dra til noe som kalles ”et nomadisk initiativ for kunst, kultur og miljø i Arktis.” Over flere år vil SALT-"festivalen" reise til Grønland, Island, Færøyene, Skottland, Spitsbergen, Alaska og Russland. Destinasjonene vil fungere som ramme for et ettårig sammensatt og intensivt kunst- og kulturprogram. Det første året vil SALT være på Sandhornøy utenfor Bodø.
Der er scenen en arktisk hvit strand omgitt av høyreiste fjell og turkist hav, åpningshelgen er 29. – 30. august . Internasjonale, nasjonale og lokale artister og kunstnere. Det kunstneriske og musikalske programmet er sterkt knyttet til stedet og omgivelsene publikum befinner seg i, og forsterker følelsen og bevisstheten rundt landskap, historie, fremtid og øyeblikket.

Britiske The Guardian skrev: En banebrytende happening for musikk- og kunstinteresserte, for familier og matelskere. Magasinet Marie Claire omtaler SALT som en av åtte festivaler verdt å dra utenlands for.

- Ordet om oss har begynt å spre seg på nettet, sier arrangør Erlend Mogård-Larsen, kjent fra By:larm, Træna- og Slottsfjellfestivalen. Nå vender han tilbake til røttene i Nord. Fra festivalens programerklæring: ”I TUSENVIS AV ÅR HAR MENNESKER FULGT DYRENES BEVEGELSE OG ÅRSTIDENES RYTME I DET ARKTISKE LANDSKAPET. FOTAVTRYKKENE ER FÅ. SALT SKAL FORFLYTTE SEG I DET SAMME ARKTISKE LANDSKAPET MED VARSOMHET OG RESPEKT. ”

SALT arrangeres på en strand, skal feire kysten og havet, bruke fiskehjeller (kystens ryggrad, der man tørker fisk) som lokale.
-Jeg kommer fra havfolket, og er opptatt av kystens historie, sier Mogård-Larsen.

På den to kilometer lange stranden kan du bo i samiskinspirerte hytter, med ovn og glasstak som gir muligheten til å se nordlyset om vinteren. På stranden står en 150 meter lang arkitekttegnet ”fiskehjell”. Mindre fiskehjeller har badstue, bar og en restaurant med sesongbasert mat laget av lokale råvarer.

Bak prosjektet står Helga-Marie Nordby og Erlend Mogård-Larsen som begge har erfaring fra norsk kulturliv. Nordby er kurator og var blant annet kurator for Norsk Skulpturbiennale 2013. Mogård-Larsen er en dreven festivalarrangør. De to jobbet sammen på Lofoten International Art Festival (LIAF) i 2010 og der fikk de ideen til SALT. De brukte en fiskehjell som lokale, og med fiskehjellen som ryggraden til Nord Norge, ville de bruke den i et større prosjekt. De reiste og lette i tre år i hele Nord Norge for å finne den rette lokasjonen for SALT. Sami Rintala i Rintala Eggertsson arkiktekter, som står bak SALT’s ‘fiskehjell’, introduserte dem for Sandhornøya. Da de reiste dit og stod på stranden forstod de med en gang at dette var rette stedet.

Slutten av sommeren 2015 vil ‘fiskehjellene’ bli tatt ned og satt opp igjen på Nuuk på Grønland. Vil du se dem på Sandhornøy, har du et år på deg.

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Sandhornøy - Her skal festivalen arrangeres.