Norgesferie

Trollsykkel-løypa mellom Ringebu og Lillehammer

Variert, vakkert og fredelig. En tur som passer for alle.

Vi ruller lett avgårde. To voksne og en spent sjuåring på fjelltokt i nye og ukjente trakter. Den milde vinden rusker i håret, den har med seg en herlig, søt lukt av sommer, lyng og mose. Rundt oss har vi et frodig, grønt landskap med lavdekte åser og slake fjell. Supert sykkelterreng. Overraskelsene underveis er flere, den største er at vi har disse attraktive fjellveiene omtrent for oss selv.

Mitt sted i Norge
Hvor er egentlig «mitt sted», det som tar størst plass i hjertet? I over tyve år har jeg syklet turer i all slags vær og i alle landets fylker. Jeg er blitt utrolig glad i de store kontrastene i norsk landskap, så å velge ut bare et sted eller en tur er nesten umulig. Når man skal plukke ut noe er det fristende å lete etter dramatiske plasser eller de litt tøffe turene. Det ville likevel være feil, for essensen av mine turer er ikke dramatikk, men rolig flyt og relativt lav intensitet langs endeløse og ofte øde bygde- og fjellveier.

Gudbrandsdalens østside
Så jeg velger å trekke fram en seks dagers tur langs Trollsykkel-løypa, mellom Ringebu og Lillehammer på østsiden av Gudbrandsdalen. Variert, vakkert og svært fredelig. Lavfjell, myrer, bjørkeskog og skakke og stuttvokste grantrær. Innimellom noen fine utsiktspunkter. Hverdagslig og lite kjent, en strekning på 11 mil nesten helt uten servicetilbud underveis – og likevel en fantastisk sykkeltur.
Denne noe kuperte ruta følger seterveier som stort sett ligger mellom åtte og ni hundre meters høyde. Ingen slående severdigheter underveis, men samtidig fin variasjon ved en rekke trivelige setergrender, eldre hytter, store myrer og blinkende innsjøer. Kyr, sauer og hester på beite langs veien gir mulighet for pauser og avveksling. Flere ganger må vi stoppe opp fordi veibanen er fysisk blokkert av kyr og kalver – ganske spennende for byfolk som oss. Noe som ellers preger denne turen og gjør den både trygg og attraktiv for sykling, er at den for det meste følger nesten bilfrie veier.

(artikkelen fortsetter)

Overnatting på turen
Ruta er forbausende lite kommersialisert, det er kun ett overnattingsted med en enkel kafé underveis, på det enorme, svakt malplasserte og litt slitne Hornsjø hotell på Øyerfjell. Vi brukte en kombinasjon av telt og DNTs selvbetjente hytter Vetåbu og Djupsli på turen. Det er helt greie hytter med utebenker, vannpost og egen rislebekk til å ta oppvasken i.

Utfordringer
Trollsykkel-løypa går gjennom et harmonisk og tiltalende landskap, og bør appellere til mange syklister. Men starter man helt nede i Ringebu er det ingen tur for hvem som helst, og jeg vil vurdere den i kategori «middels til krevende». Vi skaffet derfor taxi-skyss fra Ringebu opp de lange bakkene til Solashaugen ved Skotten seter, noe som sparte oss for masse tid og 750 høydemeter stigning. Turen videre går for det meste mellom åtte og ni hundre meters høyde og er rimelig lettsyklet. Et unntak verdt å nevne er bakken fra Breidaelva opp til Stor-Tann seter, den er relativt bratt.
Siden det er få muligheter for organisert servering og overnatting, bør man ha litt erfaring i å pakke sykkelvesker med mat, klær og campingutstyr for flere dager. Dette gjør selvfølgelig sykkelen mye tyngre og senker gjennomsnittsfarten.