#Norgesferie 1

Glåmos

HVA: Kanotur på Glomma, Glåmos-Røros. HVORFOR: Elva renner rolig nok til at det ikke er skummelt, men raskt nok til at det aldri blir kjedelig.

Rolig padling. Storslått høyfjellsnatur. Fisk som biter. Noen enkle, men morsomme stryk. Nedoverbakke hele veien. Og til slutt: Sightseeing i Røros.
Det er stikkord som oppsummerer denne turen fra Glommas utløp ved Glåmos og ned til gruvebyen. Det er en perfekt helgetur for familien. Den kan utføres av alle, den stiller minimale krav til padleferdigheter. Ikke går det fort, heller. Elva flyter sakte i et tilnærmet flatt høyfjellslandskap, så det eneste du trenger å gjøre er å sitte der, padle litt, styre litt, prate med de andre i kanoen, se etter vak, se etter bever, og ellers ta inn landskapet og nyte friheten på elva.
Det fins en grunnleggende ironi knyttet til padling på elver: En elv kan per definisjon ikke padles i ring. Du forflytter deg hele tiden vekk fra utgangspunket, så hvis du har en bil parkert der, hvordan skal du komme tilbake?
Dette var en av de praktiske grunnene til at vi valgte nettopp denne turen. Det går nemlig tog mellom Røros og Glåmos. Vi satt ut kanoen rett nedenfor jernbanestasjonen på Glåmos, ikke langt fra utløpet fra innsjøen Aursunden, rett etter et stryk, der elva gjør en nitti graders sving sørover. Så kjørte vi bilen opp til stasjonen et par hundre meter opp i bakken, og parkerte den der etter å ha spurt om tillatelse. Når vi ankom Røros dagen etter, ruslet vi opp til jernbanestasjonen, tok toget tilbake til Glåmos og kjørte ned igjen til Røros og hentet kanoen og utstyret der. Gjort på en snau time, dersom du på forhånd har oversikt over togtidene.

I lengde er denne turen kanskje en mil. Hvis du setter av en helg, har du derfor meget godt tid. Start lørdag morgen og forsøk å padle omtrent halvparten av distansen før dere slår leir. Ikke vent for lenge med å finne leirsted. Det er lurt å benytte sjansen når det er øde langs elva, for på den siste strekningen ned mot Røros dukker spredte gårsbruk og et og annet bolighus opp.
Vi padlet seint på høsten, når vannstanden var på sitt laveste. Det er ikke mye fall i elva på denne strekningen, men undersøk på forhånd hvordan vannstanden er, slik at dere ikke får dere en ubehagelig overraskelse.
Fisket er godt i denne delen av Glomma, både ørret og harr fins her. Vi fikk flere store harr på flue som vi spiste til kveldsmat.
Dag to går etappen gjennom et pittoresk jordbruksterreng. Når du nærmer deg Røros får du etter hvert flyplassen på venstre side, og deretter kommer et sideløp inn i Glomma fra øst. Dette er utløpet til Håelva. Padle oppover Håelva til dere kommer til ei gangbru, kanskje en kilometer motstrøms, og trekk kanoene på land der, på venstre side av elva. Derfra er det en kort gåtur gjennom et boligfelt opp til Røros jernbanestasjon - og derfra bruker toget ikke mange minutter til Glåmos, der bilen står parkert. Kjør tilbake til Røros, sleng kanoene på taket og lever dem på Sportsbutikken hvis dere leier der (se mer informasjon i faktaboksen).
Og hvis det fortsatt er noe igjen av dagen: bruk den til å rusle sakte rundt i denne særegne fjellbyen.