Harvest anbefaler

Norges mest bærekraftige sekk

Pinner av pil flettet sammen til en sekk eller kurv.

En sekk som er håndlaget av treverk, som lukter godt og som henger lett og deilig på ryggen er sjelden vare. Bokstavelig talt. Sekken er laget av Kristine Hognerud Træland, som akkurat har tatt svennebrev som kurvmaker, en fire år lang yrkesfagutdanning og et verneverdig håndverksfag på linje med bla. trebåtbygger, smed, salmaker. Træland dyrker nå sin egen pil i en liten åker på 1000 trær på heia i Kvinesdal, der hun bodde i flere år på en strømløs gammel heigård. Pil vokser villig overalt og gir altså materiale til kurver og sekker hun fletter sammen i sitt verksted i Oslo.
Det tar tid.
Minst et dagsverk å flette én kurv eller én sekk. I tillegg kommer dyrkingen, sankingen og bearbeidingen av pilen. Så kan man da tenke litt over om det egentlig er så dyrt med et par tusen kroner for et slikt produkt.

“Kurvfletting er motkultur”, står det på Trælands nettside.
“Å være kurvmaker handler ikke bare om å være kreativ og å bruke hendene, men om å ville vise at det fortsatt er mulig å lage ting av norske naturmaterialer. At å fylle hjemmene våre med billig masseprodusert interiør er et valg vi tar og ikke en nødvendighet. At kortreiste, etiske og bærekraftige alternativer finnes.“

Sekken sitter godt på ryggen og er lett, men solid, den tåler termos og ølflasker og kan med riktig bruk vare i et par generasjoner. Først og fremst er den vakker, og med en egen odør, som kan minne om lukten i en solvarm thailandsk bungalow.

Kurvmakeren i arbeid.