Nordlyset

Som et slør over himmelen dro

Se mot nord.
Telt foran Otertind.
Skogen Berg.

På sola skjer det ofte enorme eksplosjoner som sender ut elektrisk ladete partikler. Mange av disse partiklene reiser med solvinden mot jorda, som kan ha en fart på opp mot 750 km pr sekund. Når partiklene treffer jordas atmosfære, dannes det vi kjenner som nordlyset. Jordas magnetfelt er svakest rundt de magnetiske polene, og partiklene blir styrt mot et ovalfirmet område rundt hver av polene. Tromsø ligger midt under nordlysovalen, og derfor er Tromsø et perfekt utgangspunkt for å se nordlyset.

Fargene på nordlyset bestemmes av atmosfæregassen. Nordlyset er som regel grønt, men det kan også ha fargene gult, rødt, rosa, lilla, orange og blått.

Vi følger ofte med på ulike nordlysvarsler for å sjekke om det er mye nordlys på vei. Det tar alt fra 1-4 dager fra en eksplosjon på sola til partiklene når jordas atmosfære og nordlyset kan sees. Dersom det varsler mye nordlys, er vi ofte klar til å dra ut på nordlysjakt, såfremt at det er klarvær et eller annet sted i nærheten.

Vi bestemmer oss som regel samme dag for hvor vi skal dra, alt avhengig av hvilken retning nordlyset kommer, hvor sterkt det er og hvor det er klarvær. I boka beskriver vi fjorten nordlysturer, som er våre favorittplasser. Disse ligger spredt i og rundt Tromsø, og som regel ser vi nordlyset fra et av disse stedene.

Dersom vi er heldig, får vi oppleve et sterkt nordlys som danser over himmelen i mange ulike formasjoner og gjerne i ulike farger. Selv om vi har opplevd nordlyset siden vi var barn, blir vi like fascinert av å se det hver gang. Vi er begge ivrige nordlysfotografer og vi jakter på de ultimate bildene av nordlyset. Det er en fantastisk opplevlse å stå ute i naturen og se når nordlyset danser raskt over himmelen og danner mange flotte formasjoner. Av og til oppstår såkalte kroner (corona), der nordlyset springer ut fra ett punkt og danner en slags stjerne eller rose på himmelen. Det er en av de mest ulitmate nordlysopplevelsene man kan oppleve.

Å dra ut på nordlysjakt er en fantastisk måte å oppleve friluftslivets gleder. Man kommer seg ut, og får mulighet til å oppleve et av de mest fantastiske naturfenomenene på jorda.

Nordlys over Ersfjordbotn.
Nordlys over Brosmetinden.
Nordlys over en skog og elv i Tromsdalen.
Fyrlykten mot Snarby.
Rødtinden Varde.