Skjulte skatter

Nesoddens best

bevarte hemmelighet

Det finnes en liten hule på Nesodden et sted. Vil du være med å se hvordan den ser ut?

... when we find the perfect water, we'll hang out on the shore just long enough to leave our clothes there. Fine enough, fine enough...
- Isaac Brock (Modest Mouse - Fire It Up)

Vi lener oss mot kampesteinene og bøyer hodene en siste gang før grotta slipper lyset inn igjen der den hvelver seg opp mot himmelen over. En snau time har gått siden vi forlot Oslo sentrum. Synet og lydbildet som møter oss er mange ganger mer spektakulært enn vi hadde turt å håpe på da vi gikk ut for å finne en antatt liten hule på Nesodden.

Utenfor ligger det vestvendte svaberg med tilhørende hvite strender som får vannet til å blinke i emerald og gull. I likhet med innsiden av grotta glitrer det i kråkesølv de fleste steder. Dermed kansellerer vi alle videre planer for dagen og gjør en svipp til nærmeste dagligvarehandel for å hente kald øl og noe å grille. Båltvang frem til 15. april. I tillegg får vi med oss fakler som gir kvelden en avslutning i ekte Indiana Jones-ånd.

Er dette Nesoddfolkets best bevarte hemmelighet, eller er det simpelthen ved en tilfeldighet at man kan bo i Oslo uten å høre mer snakk om stedet? I mine øyne kunne det ha stått på samme lister som trollveggen og prekestolen uten å falme. Jeg tar det som en herlig påminnelse om hvor mange gjemte steder som finnes og hvor mye det er å oppdage.