Naturens loggbok

Svarttrosten synger i skumringen

Av alle vårtegn rager dette høyest.

Det er vanskelig å tenke seg noe finere enn svarttrostens første sang om våren. Den mollstemte kvitringen er uløselig forbundet med lysere kvelder og lysere morgener, og den inngir, kanskje særlig når du hører den for første gang, en følelse av håp, på generelt grunnlag og kanskje ekstra sterkt covid-våren 2021..
Vi har snakket med fotograf og fugleentusiast Jørn H. Moen om dette. Han fører loggbok over tidspunktet for svarttrostens første sang.
Loggen viser at svarttrostens debut er forbausende stabil, for i Jørns logg er det kun datoene 8., 9. og 10. mars som står oppført. Noen vintre har det vært mildt og vårlig på disse datoene, andre vintre har det vært iskaldt og masse snø. Svarttrosten har debutert uavhengig av vær- og temperaturforhold.
Sånn var det i år også. 9. mars var den i gang. Ikke bare én, men mange. Det betyr, i hvert fall for Jørns del, at våren kan erklæres for offisielt åpnet.

FAKTA OM SVARTTROSTEN

  • Utbredt i hele Europa, Nord-Afrika og deler av Asia. En av de største trostefuglene i Europa. I Norge er den en vanlig hekkefugl i lavere skogstrakter og i bystrøk.
  • Fuglene i sørlige og vestlige deler av utbredelsesområdet er som regel standfugler, mens i nordlige strøk er det vanlig at de trekker sørover for overvintring.
  • Hannen kan nå en størrelse på opptil 29 cm. Hunnen er noe mindre. Hannens fjærdrakt er svart, mens hunnens er brun. Ungfuglen er rødbrun. Det er bare gamle hanner (se bildet over) som har gult nebb og gule ringer rundt øyene.
  • Svarttrosten plasserer gjerne reiret i en busk eller et lavt tre, på en fjellhylle eller i en mur. Kullene er på 4-6 unger. Eggene er blågrønne og har rødbrune flekker. De ruges av hunnen i 13–15 dager. Ungene hopper ut av reiret når de er cirka 14 dager gamle.
  • Svarttrosten, eller koltrast, som den da heter, er Sveriges nasjonalfugl.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia