Naturens loggbok

Vinterbrann

Vi er vant til at de dukker opp i sommerhalvåret. Så hvorfor i all verden får vi plutselig skogbranner midt på vinteren?

Skgobrann i en nasjonalpark i Montana, USA. Foto: Wikipedia Commons

Første del av forklaringen er enkel: Skogbranner oppstår fordi det er tørt, og i januar var det veldig tørt i visse deler av Norge, Nord-Vestlandet, Trøndelag og deler av Nordland, spesielt.
Statsmeteorolog Bjørn Harald Hval Flobekk ved Meteorologisk Institutt forteller at vi i januar har hatt et strømningsmønster i atmosfæren som er uvanlig for årstiden. Det har ligget høytrykk øst for Skandinavia, og disse høytrykkene har stoppet lavtrykkene fra vest fra å nå inn over kysten vår.
- Sånn var stillingen gjennom tre uker i januar, forteller Hval Flobekk.
- Høytrykket i øst vek ikke for lavtrykkene. Resultatet ble en ganske permanent vind fra sørøst, og denne vinden og det skysystemet den bringer med seg, har sluppet all sin nedbør over Østlandet. Så har den fortsatt mot nordvest, mot Nord-Vestlandet, Trøndelag og delvis Nordland, men når den har kommet dit, har den ganske enkelt gått tom for nedbør.
- Og dermed har det blitt uvanlig tørt for årstiden i de områdene?
- Riktig. Normalt vil det på denne tiden av året være mye mer skiftende vær i disse områdene. Lavtrykkene pleier å gå lenger sør, og det forårsaker at vi innimellom får en kaldere nordøstvind. Og som regel er det nordavinden som bringer nedbør inn over kysten av Trøndelag og Møre og Romsdal. Men det har altså ikke skjedd i år, rett og slett fordi lavtrykkene har stengt for muligeten.