Naturens loggbok

Hvis vi fortsatt hadde fulgt vikingenes kalender, ville vi nå befunnet oss midt i «ormemåneden»

Juli måned har navnet sitt etter Julius Cæsar, men før den julianske kalenderen hadde vikingene et litt annet system. For dem var det «ormemåned» som avløste «den varme måned». Ormemåneden varte fra det som er 13. juli til 14. august etter den julianske kalenderen.
Orm er en fellesbetegnelse for avlange krypende dyr, og er ikke noe begrep som brukes i den vitenskapelige nomenklaturen. I denne artikkelen skal vi forholde oss til de store ormene du kan møte – i all hovedsak i Sør-Norge; hoggorm, buorm, stålorm og slettsnok. Men ormebetegnelsen omfatter egentlig også leddormer, flatormer, rundormer, slimormer og pilormer for å nevne noen. For de aller fleste her til lands er det hoggormen som er den mest kjente ormen.
Alle de fire store ormene er det vi kaller reptiler. I nomenklaturen er de plassert i klassen krypdyr og ordrenen skjellkrypdyr. Både hoggorm, buorm og slettsnok er i underordenen slanger, mens stålorm er en øgle – selv om den mangler synlige bein. Slanger har ingen lemmer, de har ikke øyelokk og ikke utvendige øreåpinger. Eggene er myke og læraktige, og noen slanger legger eggene mens andre beholder det i kroppen helt til det klekkes og ungen fødes rett etter.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Hoggorm. Foto: Roger Brendhagen
Hoggorm. Foto: Roger Brendhagen