Naturens loggbok

Mørketid

Om vinteren, hvorfor blir det mørkere jo lenger nord man kommer?

Det astronomiske fenomenet mørketid inntrer om vinteren. Det innebærer kort og godt at sola i en bestemt periode aldri kommer over horisonten. Det er ikke like mørkt om dagen som om natta, men det er heller aldri skikkelig lyst. Det riktigste er kanskje å si at det er skumring hele dagen. Det finnes imidlertid også et fenomen som kalles polarnatt. Det er en periode over minst et døgn i mørketiden da det er fullstendig mørkt og sola er mer enn 6° under horisonten. I Longyearbyen på Spitsbergen(bildet over) varer polarnatten fra 11. november til 30. januar.

Det finnes steder sør i Norge som heller ikke ser sola om vinteren, blant annet Rjukan. Men der er årsaken de høye fjellene. I praksis varer mørketida gså lenger på de fleste steder nord for polarsirkelen, fordi fjell i sør sperrer for sola når den står lavest på himmelen.

Den astronomiske mørketida eksisterer kun nord for den nordlige polarsirkelen (Arktis) og sør for den sørlige (Antarktis). Hvis vi holder oss til den nordlige, så krysser den Canada, Russland, USA (Alaska), Grønland (Danmark), Island, Sverige, Finland og Norge. I Norge går polarsirkelen gjennom kommunene Træna, Lurøy, Rødøy og Rana i Nordland fylke.

Nord for polarsirkelen er logikken enkel: Jo lenger sør, altså jo nærmere polarsirkelen, du kommer, desto kortere er mørketida. Den inntreffer seinere og den opphører tidligere. For Svolværs vedkommende betyr det for eksempel at mørketida begynner 7. desember og opphører allerede 5. januar. En snau måned, altså. På Nordkapp begynner den 20. november og slutter 22. januar, altså to måneder. På selve Nordpolen er det mørketid fra 25. september til 18. mars, nøyaktig halve året.

Årsaken til at mørketida oppstår er at selve jordaksen heller i forhold til det planet jorda beveger seg i rundt sola. Jordens rotasjonsakse heller 23,4 grader i forhold til den rette vinkelen på jordens omløpsbane rundt solen, og dette fenomenet er årsaken til alle årstidsvariasjoner. Heldigvis utlignes mørket av et diametralt motsatt fenomen i sommerhalvåret: Midnattsola. Naturen liker som kjent at alt går opp til slutt.

Kilder: www.met.no, Wikipedia