Naturens loggbok

Makrellens hemmelige liv

Den er her nå. For en kort stund siden var den her ikke, og snart forsvinner den igjen. Hva er det egentlig med makrellen?

Makrellen er borte, så kommer den, så forsvinner den igjen. Hvorfor er den ikke som torsken? Hvorfor kan den ikke fiskes fra svabergene hele året? Hvor kommer den fra når den kommer? Hvor drar den når den forsvinner? Og hvorfor må den hele tiden svømme? Fiskerikonsulent i Norges Jeger- og Fiskeforbund, Øyvind Fjeldseth, har noen av svarene.

- Makrellen har en lang gyteperiode som ofte strekker seg fra mai og helt ut i juli. Det kalles porsjonsgyting. Når den er ferdig med å gyte er den veldig sulten, og da begynner den å vandre inn mot kysten.
- Fordi det er der maten er?
- Riktig. Makrellens vandring er en ren næringsvandring, den følger byttedyrene, hovedsakelig brisling og sild. Dermed kommer den inn mot kysten og inn i fjordene, og det er sånn de fleste kommer i kontakt med den.
- Er den overalt?
- Generelt kan du si at den er det. Det meste av makrellen folk fisker om sommeren hører til den såkalte Nordsjø-bestanden. Om vinteren holder den til langt ute i havet, men fra midten av mai begynner den å vandre. Den treffer sørkysten først og sprer seg nordover. De første eksemplarene som kommer er gjerne tynne, men utover sommeren blir de bare feitere og feitere. I august og september har vi den såkalte høstmakrellen, og den er så feit at panna nærmest flyter over av fett når du steker den.
- Og så forsvinner den igjen?
- Ja. Utover høsten trekker den igjen ut i havet og ned på større dyp. Makrellen liker varmt vann, derfor svømmer den høyt om sommeren når overflatevannet er varmt, og dypt på høsten og vinteren.
- Makrellen er en såkalt pelagisk fisk. Hva betyr det?
- Det betyr at den lever livet sitt i de frie vannmassene. Den beveger seg mye, faktisk hele tida. Den kan ikke stå og vente på maten, den må oppsøke den.
- Hvorfor kan den ikke vente?
- I motsetning til de fleste fisker mangler makrellen svømmeblære, som er den mekanismen fisken bruker til å regulere oppdriften. Hvis makrellen slutter å svømme vil den rett og slett synke til bunnen. Dessuten vil den ikke klare å puste.
- Hvorfor ikke?
- Makrellen står ikke stille og pumper med gjellene, sånn som for eksempel torsken. Den svømmer med halvåpen munn slik at vannet strømmer inn gjennom munnen og ut av gjellene.
- Det er som om vi, heller enn å ligge på sofaen og puste rolig, måtte sykle i nedoverbakke med åpen munn hver gang vi trengte oksygen?
- He-he. Omtrent. Men da måtte vi hatt et hull i ryggen eller noe, så lufta kunne komme ut igjen.
- Med så mange fiskere som får så mange makrell skulle man tro at bestanden var truet?
- På 1960- og 1970-tallet var den sterkt overbeskattet, men siden har det kommersielle fisket blitt strengt regulert, og i dag ser det faktisk ut til at den klarer seg bedre.
- Hva med vanlige fritidsfiskerne, utgjør de noen trussel?
- I noen land utgjør fritidsfisket faktisk en mye større del enn det kommersielle fisket, men sånn er det ikke i Norge. Det blir tatt betydelige mengder her også, men det er jo ikke negativt så lenge det er nok makrell. Dessuten blir den spist. Og jeg vil tro det er det samme for makrellen om den blir fanget av en fiskebåt eller en fyr med dorgesnøre.

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i Dagbladet Magasinet. Publisert med tillatelse fra Dagbladet.