Naturens loggbok

Førstemann i sola

Naturens loggbok: Hestehov

Hestehovens livsstrategi er å være først. Den dukker opp så fort snøen er borte, gjerne i mars eller april.
Den store fordelen med å være tidligst ute er at hestehoven slipper konkurranse fra større og mer dominerende planter om tilgang til lys og oppmerksomhet fra vårens første pollinerende insekter.
Slektsnavnet til hestehov, Tussilago, stammer fra ordene "tussi" (hoste) og "agere" (drive bort). Havnet viser til at hestehoven tradisjonelt har vært benyttet som et middel mot hoste. Hestehov som urtete er brukt som hostemiddel i mer enn 2500 år, og bladene er også blitt røkt for å lette åndedrettet.

Hestehov er et effektivt bløtgjørende og slimløsende middel, og har i Europa vært et av de mest populære midlene mot brystlidelser. Selv om urten primært brukes til å behandle åndedrettsplager som bronkitt, hoste og astma, kan den også anvendes som gurglevann til å dempe betennelser i munnens slimhinner.
Hele planten skal ha styrkende virkning på immunsystemet, og den skal inneholde steroler som bidrar til å redusere kolesterolprosenten i blodet.
Utvortes kan bladene anvendes som omslag ved årebetennelse, leggsår, brannsår, hevelser og ved muskel- og nervesmerter. Behandlingen virker lindrende og helende, noe som nok både skyldes de sårhelende garvestoffene i bladene, og innholdet av sink, et stoff som har vist seg å ha betennelseshemmende effekt.

Hestehov ble tidligere benyttet som fargeplante. Den gir grågrønne eller gule til brune farger, og med jernvitriol som beisemiddel kunne man få fine grånyanser.
Om du vil bli kvitt vårforkjølelsen. Eller muskel- og nervesykdommer. Om du skal beise huset i en fin grånyanse. Eller om du bare vil nyte synet av årets første løvetannbukett i små barnehender, så er tiden her nå.
God bedring og god vår!

Kilder: Wikepedia,skoglandskap.no,Artsdatabanken