Naturens loggbok

Nøtter og kjærlighet

Det er et sikkert vårtegn når ekornet hopper fra tre til tre på jakt etter mat. På denne tiden fødes nemlig de første kullene med nye ekornunger.

Ekornet er utbredt i skogstrøk over hele Norge. Det er vanligvis aktivt om morgenen og sent på kvelden. Midt på dagen hviler det i hiet sitt for å unngå varme og fugler. Om vinteren er hvilen om dagen kortere. Hvis været er dårlig, kan ekornet bli i hiet sitt i flere dager i strekk. Det er lite sky overfor mennesker. Derfor er det et av de skogsdyrene vi ser oftest.
Ekornet lager reir av ris og kvister, eller det overtar andre reir, gjerne etter store fugler. Det bygger helst reiret sitt i hulrom i trær, men reiret kan også være frittliggende. Reiret er kuleformet og cirka 30 cm i diameter.

Ekorn er ikke spesielt selskapelige, selv om vi kanskje liker å tro det. Det er sulten som driver dem mot terrassebord og balkonger. Ekornets kost består ellers av frø fra bartrær, nøtter, sopp, bær og frukt. De spiser også egg, fugleunger og insekter. Mat som blir til overs, blir gjemt eller gravd ned, for å kunne spises når det er mangel på mat.
Ekornet har ingen revir og flere ekorn leter derfor ofte etter mat i det samme området.
Drektighetstiden er 32-40 døgn. Ekornet har individuelt varierende parringsrytme, og det er grunnen til at man kan finne dyr med nyfødte unger hele våren og sommeren. Det er 1-7 unger i hvert kull, og hunnen kan få opptil 2-3 kull per år. De blir værende i området de er født i til høsten. Etter et år er ekornet kjønnsmodent.

Ekornet har fint skinn. Pelsverket kalles gråverk og var tidligere regnet som verdifullt. Før var jakt på ekorn vanlig, men det er sjeldnere i dag. Jaktsesongen varer fra 1. november til 15. mars. Den er med andre ord nettopp avsluttet, så nå kan ekornet konsentrere seg om det som er viktigt: mat og familieliv.

Kilder: wikipedia.org, home.no