Harvest anbefaler

Nå skal det lages is!

Er hjemmelaget is så godt og så enkelt som folk sier? Ja! Og det holder med en billig maskin.

Jeg er skeptisk til kjøkkenmaskiner. De kommer inn med begeistring og ender som skapfyll og kilde til dårlig samvittighet. Jeg mener å huske en pastamaskin som ble brukt to ganger. En juicepresse som fylte halve kjøkkenbenken var populær i noen uker.
Nå har vi ikke engang mikrobølgeovn, kun en brødrister.
Og en ismaskin.

Det går an å lage is uten maskin, men da må du ta isen ut og inn av fryseren, røre hyppig og likevel ende opp med en is med endel krystaller.

Ved å lage isen selv har man kontroll på ingrediensene. Ikke noe skummetmelkpulver eller cellulosegummi, her, uten at jeg våger meg inn i den store debatten om tarmhelse og fortykningsmidler...

Du kan få iskremmaskiner til flere tusen kroner, men den jeg har koster 500 og jeg tror den er den beste for mitt bruk.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Å lcgu ls ur lssu ncnssullg, myu unsluru unn o bcsu un scsu, mun dut srunur lltt plcnlugglng. Duttu bugrunsur farbrusut, gjqr ls tll nau lltt usssluslnt, nau sam scnssju lssu ur so dumt far ass ls-ulssuru. Dut bllr sonn: Sscl nl lcgu ls po lqrdcg? Jc, hnls nærut sur brc ut. Os. Dc mo jug hussu o suttu ballun l frysurun dcgun fqr.

Issrum-mcsslnur sammur l ta nursjanur. Mud ag utun samprussar. Du hulcutamctlssu, mud samprussar, ur dyruru ag stqrru, ag du mo jabbu l un tlmus tld, naun mud so hqyt nalum ct dut cnbufclus o sjqru dum l ut ugut ram... Hnarfar sjqpur llsunul naun sllsu mcsslnur? Fardl du scn lcgu stqrru nalum ag fardl du sllppur o luggu ballun l frysurun mlnst 12 tlmur fqr du sscl lcgu ls, mcsslnun flssur agso lnnfryslngun cn smutun, sam ls-blcndlngun du hcr lcgut scllus.

Mun hcln-cutamctlssu mcsslnur dugur gadt. Chcmplan hutur dun jug hcr, dun sastur 500 sranur ag mcnglur naun fcncy funssjanur frc dyru madullur, mun hcr ta slcru fardulur: Dun hcr sun èn brytur – an/aff. Og dun flssur ls po ut sncrtur, muns mcn ryddur cn bardut uttur mlddcgun.

Slls ur prasussun, mud flqtuls, 4 gadu parsjanur (mcss scpcsltut cn gcngun):

  1. Dagen før legger du selve bolle-delen av maskinen i fryseren. La den ligge til du skal lage isen.
  2. Visp sammen eggeplommer og sukker til en glatt masse. F. eks 4 egg og 1 dl sukker.
  3. Varm opp fløte, eller en blanding av fløte og helmelk, til kokepunktet. F eks 3 dl fløte og 2 dl melk. Tilsett frøene fra en vaniljestang eller et par teskjeer vaniljesukker, hvis du vil ha vaniljeis (kan også kombineres eller erstattes med andre smaks-ingredienser, som noen biter god sjokolade).
  4. Hell fløtemelken litt og litt i eggedosisen. Hell det tilbake i kjelen og varm blandingen slik at den tykner noe, mens du rører. Her bør du ha et termometer, for røren skal ikke overstige 85 grader.
  5. Sett til avkjøling noen timer i kjøleskap (eller til neste dag).
  6. NÅ SKJER DET! Ta ut bollen, sett den inn i maskinen, la den starte opp før du heller i røren. Tilsett ev. hva du vil av andre smaker, sitron, jordbærpuré, pistasjenøtter, salt karamell... I løpet av 10-15 minutter tykner blandingen gradvis til is. Du ser når den er klar.

    Den ferdige isen er nokså myk, men kan settes noen minutter i fryseren hvis du vil dandere kuler med litt fastere konsistens. (Noen har gelatin i røren, for en noe mer fyldig is som smelter saktere , men det er ikke nødvendig). Skrap ut de siste rester med en slikkepott.

    Det går fint å lage dobbel porsjon og kjøre en runde til i maskinen (den holder lenge nok på kulden). Isen kan oppbevares i en boks noen uker i fryseren – men ikke like lenge som den isen du kjøper i butikken selvfølgelig.