Matauk

Nå kan du fange kreps midt i Oslo

Krepsefisket starter fredag 6. august og er tillatt ut måneden. Kjøp krepsekort, ta med hodelykt og dra ut i seinsommernatten på jakt etter delikatesser.

Det er lett å glemme ferskvannskrepsen, men den fins flere steder enn vi tror, i små og store innsjøer på Østlandet, til og med i Akerselva, midt i Oslo sentrum. Nå er det lov til å fange den, og det er en eksotisk og spennende opplevelse, ikke minst for barn. Her er noen enkle tips til hvordan dere bør gå fram.

– Gå ut når det mørkner, ta med en sterk hodelykt, en bøtte og hansker hvis du er redd for at krepsen skal klype deg (det gjør ikke spesielt vondt).
– Hvis du er tøff, går du barbeint og i shorts. Hvis du er litt mer pinglete, bruk gummistøvler.
– Krepsen liker seg på steinete grunn, så oppsøk sånne steder, og hold deg på grunna.
– Hvis du ser en kreps, grip den forsiktig over ryggskjoldet rett bak hodet, løft den og legg den i bøtta.
– Oppbevar krepsene i bøtta over natta, sånn at de får tømt tarmen (pass på at bøtta står på en skyggefull plass, så vannet ikke varmes opp).
– Kok krepsen i vann med salt, sukker og dill.

NB 1: Fiske etter kreps er kun tillatt ut august.
NB 2: Husk å kjøpe krepsekort.
NB 3: Husk å ta med en linjal eller et målebånd. Minstemålet på ferskvannskreps er 9,5 cm. Alle som er mindre enn dette, må slippes ut igjen.

Mer informasjon om steder du kan krepse og reglene du må følge finner du på nettsidene til Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA)