Turtips

Nyttige tips når snøen er dyp

Store snømengder gir særegne turmuligheter utenfor løypene. Her er noen tips.

1. Gå sakte.

Landskapets konturer er glattet ut og snøbroer over bekker og tildekkede grantrær kan skjule dype fallgruver. Med snødybder på over to meter kan man havne i en lei knipe hvis uhellet er ute. Gå for all del sakte fram. Et helt hvitt landskap skaper også noen lumske synsbedrag. Det som tilsynelatende er en liten dump kan fort være et dropp på to meter, og flatt lys kan det gjøre det vanskelig å se kanten før man raser utfor. Det gjelder å trå varsomt om man skal begi seg ut av skiløypa.

2. Brede ski.

Først og fremst er det viktig at skiene bærer best mulig. De bør derfor være bredere enn vanlige langrennsski. Begynner man å tråkke igjennom og synke ned i løs snø blir turen unødig tung. Brede ski gjør det også langt enklere å trakke til en leirplass for telt eller tarp.

3. Hvis overnatting: Bruk pulk.

Denne tiden er vanligvis kald og krever endel utstyr, om du skal overnatte. Selv om det bare gjelder en natt eller to er det behov for vintersovepose, vintertelt, ekstra klær, varme støvler osv. Slikt utstyr tar mye plass, og selv foretrekker jeg pulk framfor sekk på vintertur. Da er det også enklere å ta med seg litt ekstra ved og kanskje et isbor hvis man vil prøve isfiske. Pulken kan settes igjen i leiren hvis man ønsker å gå virkelig off pist. (Artikkelen fortsetter)

4. Hold bålet oppe fra snøen.

Bålbrenning er viktig for å holde varmen og ikke minst for å koke vann og lage mat. Jeg har som regel ikke med annet brensel enn ved på korte skogsturer om vinteren. Det kan være utfordrende å finne godt brensel når alt er dekket med snø og is, men hvis man leter litt så finner man alltid noe brukbart. Husk en god sag og en øks til å kløyve, så man kommer til den tørre kjerneveden. Rikelig med opptenningsflis hjemmefra forenkler prosessen. Et stalltips til bålfyring i dyp snø er å holde bålet oppe fra snøen. Det kan være tungt å grave seg ned til bakken for å fyre på fast grunn. Det finnes flere typer portable bålpanner/griller som er enkle å pakke med seg. Det er behagelig at bålet ikke smelter seg ned i snøen og det gjør også bålbrenning ute på islagte vann mulig.

5. En god hodelykt.

Essensielt midtvinters. Perioden med dagslys er kort og det er en billig forsikring å ha mulighet til å manøvrere seg ut av skogen på kvelden eller natta dersom det blir nødvendig.

Selv om friluftsliv i dyp snø kan være utfordrende gir det en unik opplevelse. Istedenfor å nyte snøskogen på avstand fra maskinkjørte løyper, hvorfor ikke prøve en tur i naturens egen skulpturpark? Værmeldingen for skogsområdene Østafjells viser kaldt og klart vær i nærmeste framtid så nå ligger alt til rette for magiske vinterturer i skogen.