Eventyr

Nå drar jeg

I kveld klokken 21.00 seiler jeg ut fra Larvik. Mats Grimsæth, 19 år, stolt kaptein på Courage.

Høsten 2011 kjøpte jeg min første seilbåt, med sine 22 fot var drømmen min å seile den langt og lenger enn langt. En kald novemberkveld i 2013 skjer det utenkelige. Stormkjøkkenet tar kontrollen over skuta. Båten brenner ned. Bildet av en sotete mast skal jeg aldri glemme.
I dag, den 18. juni 2014, vekker jeg drømmen tilbake til livet etter over 200 timer med hardt arbeid. Courage har vært gjennom en strabasiøs vår. Jeg har pusset og lakkert. Slipt og malt. I dag er båten klar. Skagerrak venter der ute i horisonten. Vi skal sette storseil og genoa-fokk og utnytte vindens kraft til fulle. I løpet av noen få dager skal vi seile raskest mulig fra Larvik til Bergen.
Etter å ha seilt Belgia-Larvik i en 34-fots stor seilbåt uten motor, så vet jeg at jeg har nok erfaring og nok respekt for værgudene til å gjennomføre dette seilaset. Jeg har overlevd en storm med ti meter høye bølger og opp til 40 knops vind som resulterte i at vi ble savnet i to døgn av fem forskjellige land... Eneste frykten jeg har er værgudene, spiller de imot må man bare søke ly. Men en stiv kuling og høljeregn vil neppe stoppe mannskapet.

Returen fra Bergen til Larvik blir rolig, vi skal oppleve kysten i sakte kino. Jeg skal innom Haugesund, Stavanger, Egersund, Farsund, Mandal, Kristiansand, Grimstad og Arendal. Jeg skal sitte i baugen med kameraet. Dyppe tærne i saltvannet. Gynge etter båtens bevegelser og se det krystallklare vannet som Vestlandet har å by på. Kjenne solen steke på ryggen. Fange øyeblikkene med akkurat passe lang lukkertid. Gå innaskjærs og våkne til måkeskrik i en ny havn. Møte nye mennesker med samme interesse. Invitere folk ombord for en hyggelig prat i hver eneste havn. Dag etter dag.

"Courage" . Foto: emilsollie.com

Kaptein Mats.
I alle år har jeg vært dekksgutt for morfar eller pappa. Gått de obligatoriske gradene. Nå står jeg selv bak roret med lua på. Pappa har hjulpet meg mye med båten. Lært meg om vind og vær. Babord og styrbord. Når vi legger fra kai i Larvik i kveld er jeg kapteinen. Jeg vurderer å ringe til Folkeregisteret og be om å endre mine personlige data. Mats Grimsæth, 19 år: Stolt kaptein på Courage.

Familien dro meg tidlig ut i båt. Jeg tok mine første steg i seilbåten da jeg var et par år gammel. Følelsen av å skli gjennom vannet med vindens krefter var overveldende. Lyden av knirkende tauverk akkompagnert av morfars røverhistorier gjorde havet til den beste lekeplassen. Morfar har operert hjertet , men jeg vet han gleder seg til å sitte under den store furua på hytta og høre meg fortelle røverhistoriene. Han kommer til å smile.
Nå drar jeg.