Dokumentarfilm

Harvest anbefaler «Mirakelet i Gullspång»

Fra tid til annen dukker det opp dokumentarfilmer som baserer seg på hendelser som er så utrolige at det virker for godt (eller vondt) til å være sant. Men sant er det, det er jo dokumentarens særtrekk, at den behandler virkelige hendelser, ikke fiksjon. Den prisbelønte «Mirakelet i Gullspång» er en sånn dokumentarfilm. Den er skrevet og regissert av svenske Maria Fredriksson, og tar for seg karakterer og hendelser som har sitt utspring i Lakselvdalen i Troms.

(artikkelen fortsetter)

Det starter med et tegn fra Gud.
To eldre søstre fra Lakselvdalen i Troms bestemmer seg for å kjøpe en leilighet i den lille byen Gullspång i Sør-Sverige. Når de stiller til overtakelsesmøtet hos megleren, sitter selgeren av leiligheten på den andre siden av bordet.
De to søstrene stirrer på selgeren og sier: Vi kjenner deg, du er søsteren vår, hun som tok sitt eget liv for mange år siden.

Regissøren følger selgeren av leiligheten, den angivelig forsvunne søsteren, Olaug, tilbake til Lakselvdalen, og det gamle mysteriet utfolder seg sakte.
Vi får innblikk i en fortid og en familie full av hemmeligheter.
Hvem snakker sant?
Hvor ble det av den forsvunne tvillingsøsteren, hun som ble tatt like etter fødselen og angivelig vokste opp hos en familie på den andre siden av fjorden?
Tok hun sitt eget liv?
Lever hun fortsatt?

«Mirakelet i Gullspång» er en sjeldent god dokumentar, fordi materialet den er bygget på, er så ekstraordinært. Det er Twin Peaks fra Lakselvdalen i Troms, en dokumentarfilm for hele familien.

Kan leies på TV2 Play for 49 kr