Mannen som satte spor

Svein Gulbrandsen (1951-2014)

I vinter hjalp løypebasen Svein Gulbrandsen oss med å lage en video til en sang av Sivert Høyem. Kort tid etterpå omkom han i en tragisk ulykke. Her er filmen og minneord fra venner og kollegaer.

Skiforeningens løypebas Svein Gulbrandsen omkom i en arbeidsulykke 21. mars 2014. Filmen og minneordene publiseres i samråd med Sveins kone og Skiforeningen.

Svein var heltidsansatt som foreningens løypebas i over 35 år. Han hevet standarden på løypearbeidet, ble et ikon langt utover markas grenser, og døde på sin post.
Sveins oppvekst ved Lillomarka i Oslo inneholdt mange lange skiturer og overnattinger utendørs. Veien gikk videre til landmålerutdannelse ved Landbrukshøyskolen på Ås, og senere noen sesongers arbeid for Brekontoret ved NVE. Svein tiltrådte stillingen som løypebas 1. juni 1978. Det ble innledningen til et langvarig forhold.
På Ringkollen snakket man om «Sveins løyper». Ingen løyper kan måle seg med disse. Sveins løypefaglige filosofi var like enkel som den var ambisiøs: Hver dag i skisesongen skulle det minst være tilbud om både én løype for klassisk og én for skøyting, og aller helst så mange kilometer preparerte løyper som det var fysisk mulig å få til i løpet av en dag (eller natt). Dette levde han opp til. Og han var særlig opptatt av å tilrettelegge slik at barna skulle ha det moro på ski.
Kollegialt var Svein støttespiller og forbilde. Foreningens øvrige løypebaser kunne høste av hans erfaring. De ansatte valgte ham en periode som sin representant til styret. På de årlige løypekjørerkursene i regi av Norges Skiforbund og Norske spor var han trekkplaster med sine foredrag om grunnpreparering, snøbehandling og sporsetting. Med dette ble kunnskap og erfaringer formidlet til løypekjørere fra hele landet.
Svein tok også et sosialt ansvar. Selv i hektiske dager hadde han tid og omsorg til å inkludere noen som falt utenfor det ordinære arbeidslivet.
Og som ikke dette var nok. Etter å ha preparert skiløyper halve natten, kunne han stille på startstreken med de andre konkurrentene, og fullføre til imponerende resultater. Det er i alle disse fasettene vi vil huske ham.
I et intervju med Snø og ski for noen år siden hadde Svein følgende refleksjon om fremtiden: «Enten er jeg i traktene rundt Ringkollen. Eller så er jeg i himmelen.» Han antydet at det var to sider av samme sak.
Skiforeningen minnes Svein Gulbrandsen med takknemlighet, stolthet og respekt. Sjelden kan man med større troverdighet si: Han satte spor!
Våre tanker går til hans nærmeste.

Bente Lier, generalsekretær i Skiforeningen på vegne av venner og kollegaer.