Vær

Meteorologens beretning om den store varmebølgen som hjemsøker vårt land

En kort prat med Vibeke Thyness ved Meteorologisk Institutt i Oslo.

Aller først: Hvor varm er denne mai-måneden sammenlignet med normalen?
Vi ligger an til å havne på en gjennomsnittstemperatur som ligger 2-3 grader over normalen, og det er mye. I Oslo er vi ekstra spente, for rekorden for antall dager med over 20 grader ser ut til å ryke. I 1947 ble det målt 21 dager med mer enn 20 grader på Blindern, og den kan vi muligens slå. 20 grader er et magisk tall for meteorologer, for det er hva vi kaller en sommerdag.

Det været vi har nå, kan det også kalles ekstremvær?
På sett og vis kan det det. Setter man rekorder er det per definisjon ekstremt. Det er uvanlig med så høye temperaturer i mai, og det er uvanlig at det er så varmt over så lang tid. Til helga ligger vi an til å få 25 grader mange steder, og det kan hende at varmerekorden for mai i Bergen, som er på 27 grader, ryker. Så det er et ekstremvær, men vi kommer ikke til å gi det et navn, for å si det sånn.

Hva skjer når vi får et sånt høytrykk?
Det har å gjøre med sirkulasjonsmønsteret i atmosfæren og hvordan det vi kaller storskalahøytrykk er plassert. Nå har et solid høytrykk parkert over Skandinavia. Det fører til at varm luft blir transportert inn fra kontinentet, og når vi i tillegg har høy solvinkel og lite skyer, da blir det veldig varmt. Høytrykket demper dessuten vinden, noe som gjør at lufta får enda bedre anledning til å varme seg opp.

Hva er bra med dette været?
Tja. Det er i hvert fall gunstig for folk som liker å bade. Når det ikke blåser får sola anledning til å varme opp havoverflaten, og når overflatevannet er varmt så tidlig, danner det grunnlaget for hele sommeren. Det lover med andre ord godt for badesesongen 2018.

Hva er dårlig med dette været?
Det er skogbrannfare over store områder nå, og det er ikke noe regn i sikte, så det kommer bare til å bli tørrere. Derfor er det totalforbud mot åpen ild i mange kommuner og fylker i Sør-Norge. På Finse er det fortsatt snø, men det ligger an til 20 plussgrader på dagtid, og så mye som ti plussgrader på nattestid, og det betyr at flommen ikke nødvendigvis er over. Det er all grunn til å følge godt med.

Blir det for tørt for bær, frukt og andre vekster?
Det er ikke mitt spesialfelt, men det jeg kan si er at naturen er avhengig av både fuktighet og varme. Hvis bare en av de to er til stede blir det ubalanse.

Det er lett å tenke at summen av alt vær gjennom en sommer er konstant. Betyr det at sommeren allerede er i ferd med å nærme seg slutten, at vi metaphorically speaking snart har brukt opp alle lommepengene våre?
Nå er det ikke noe kvotesystem på vær, så det er ikke gitt at en fin mai gir en sørgelig juli. Men erfaringsmessig vet vi at slike høytrykksperioder som den vi har nå sjelden varer i mer enn tre uker. Så kommer en kjøligere periode, men så kan det meget vel komme et nytt høytrykk.

Tre uker, sier du? Hvor langt har vi nå kommet?
Vi er godt inne i den andre uka, så det tar nok slutt om ikke så lenge.

Det er lett å skjære alle over en kam i dette langstrakte landet. Fins det steder som ikke er rammet av dette deilige høytrykket?
La meg si det sånn: I morges sluddet det i Tromsø, så ja, vi har medmennesker som har det ganske kjølig.