Retro

Med livet i fingertuppene

Har du lyst til å se en legendarisk fransk klatrefilm fra 80-tallet? Da bør du begynne med denne. PS. Det er ikke øynene dine det er noe galt med...

En middels sen kveld i 1984. På NRK sender de en film; Med livet i fingertuppene. Den viser Patrick Edlinger, en senete, blond franskmann med pannebånd som klatrer uten tau opp en rundt 200 meter høy kalksteinsvegg i Buoux, Provence.

En fjortenåring fra Hurumlandet har benket seg foran skjermen. Han er i ferd med å bli alvorlig rystet. Og etter hvert også inspirert, men det vet han ikke ennå.

Edlingers stoiske, kompromissløse, indianske og nesten mytiske fremtoning, den karakteristiske, skoledannende klatrestilen hans med høye fot-flytt og turnout, de hvite hendene, hans egen lakoniske franske voiceover, den lyseblå nesten transparente kalksteinen, vinden, pusten, himmelen... Filmens etter hvert tørre, knirkende, iskalde, minimale lydspor, dristigheten på grensen til pur galskap...

Alt ved filmen er dypt fascinerende for fjortenåringen og bildene brenner seg inn i den unge kroppen. Han sitter som limt til skjermen. Han rekker å sette den nye VHS-maskinen på record. Etter en uke har han sett filmen cirka 70 ganger.