VAKKER APOKALYPSE

Mandy Barkers fantastiske søppelbilder

Fotografiene viser noe av det Mandy Barker fant da hun samlet plast på strender rundt i hele verden. Verkene er laget av alt fra dukkearmer og plastposer, fotballer og skolisser til klesplagg og plastblomster.

Mandy Barkers fotoutstilling Sea of Artifacts tar veien fra verdens mest prestisjetunge utstillingsrom til Oslo Negativ, og stilles mellom den 14. og 29. oktober ut i unike omgivelser på den gamle Veterinærhøgskolen på Adamstuen. Barker har tidligere stilt ut blant annet hos MoMA og FN-hovedkvarteret i New York.

I krysningspunktet mellom kunst og miljøvern transformerer Barker plastsøppel fra havet til tankevekkende fotografier. Kunsten møter aktivismen, og det destruktive blir til det vakre når Barker gjør plastsøppel hun har samlet fra strender verden over, og fra magene til sjøfuglene, til fotokunst. Fra et nokså fryktelig utgangspunkt til et slående vakkert sluttresultat.

Mer om årets festival: Vakker fremstilling av brutale ødeleggelser av vår eksistens, fotografiet som trussel og fotografen som dekker verdens kriser fra innsiden. Dette, og Norges største samarbeid mellom fotogallerier, samt et unikt innsyn av nedstengt forlatt praktbygg, er bare noe av det du får oppleve under årets fotofestival, Oslo Negativ.

(Mer om Mandy Barker under)

Shoal 30.27N: Included with trawl: three 3 pieces of plastic bag.

Utstillingstekst om Mandy Barkers bilder:

Med engasjement for miljøet begynte Mandy Barker (f. 1964) fra Hull, England, å fotografere plastsøppel på strender, men ingen tok notis. I stedet begynte hun å skape vakre kunstverk av plastavfallet hun samlet inn, og slik klarte hun å nå ut med budskapet om behovet for endring: Vi må alle innse farene med denne plasten.

Utstillingen "Sea of Artifacts" viser hvordan plast ødelegger fauna og flora på så mange måter, inkludert ved å bli spist når den forveksles med mat. Hvordan plast aldri forsvinner, men i stedet brytes ned i mindre og mindre biter - som finner veien inn i våre kropper gjennom maten vi spiser.

Det gamle ordtaket "what goes around comes around" har aldri vært mer sant. Ifølge estimater dumpes mer enn åtte millioner tonn plast i havene våre hvert år. Alt fra klær og vesker til møbler og leker havner i vannet, tyngre plast synker til bunnen mens resten flyter på overflaten. Noe av plastavfallet føres med havstrømmer og samles i en stor masse i Stillehavet, mellom Hawaii og California. Kjent som "The Great Pacific Garbage Patch" dekker denne enorme mengden plast et område på mer enn tre ganger størrelsen på Frankrike.

Plastavfall på strender er et kjent syn, men trusselen fra plast er mye større enn det som er synlig for øyet. Den akkumulerte påvirkningen av mikroplastpartikler som finner veien inn i planetens matkjeder, er ennå ikke kjent.

"Min rolle er å være en slags tolk, med fakta og innsikt i hvor farlig plasten som finnes i havet er, og med evnen til å presentere kunnskapen på en lett tilgjengelig måte. Jo mer jeg lærer fra forskningen, desto mer bestemt blir jeg på å jobbe for å skape bevissthet om at endring er nødvendig," sier Barker.
"Jeg betrakter meg selv mer som fotograf enn aktivist. Min kunstneriske oppgave er å oversette forskning og statistikk til fotografier som er kontekstuelt relevante, og som får folk til å strebe etter endring," sier hun.

Barker samarbeider med marine biologer på ekspedisjoner, med allmennheten og ulike miljøorganisasjoner.

Fotografiene viser objekter Barker fant når hun samlet plast rundt i verden, og deretter brukte til å skape sine verk. Verker laget av alt fra dukkearmer og plastposer, fotballer og skolisser til klesplagg og plastblomster.
Vår første reaksjon er skjønnheten i bildene, til vi plutselig innser hva vi faktisk ser på: En plastapokalypse.

"Nå som forskere tror det kan være 'opptil 20 ganger mer plast i havet enn vi har visst tidligere', viser det at sjokkerende oppdagelser stadig blir gjort, og at vi virkelig ikke vet nok om problemet - mye mer forskning må gjøres, spesielt på hvordan plast i havet kan påvirke menneskers helse."

(Utstillingsteksten er oversatt med GPT4 og bearbeidet av redaksjonen)

BILDETEKSTER:

PENALTY – Europe (bildet under): 633 BALLS (and pieces of) 62 PEOPLE 104 BEACHES 23 COUNTRIES & ISLANDS 633 marine debris footballs and pieces of, collected from 23 countries & islands within Europe, from 104 different beaches and by 62 members of the public in just 4 months.

Shoal 33.15N (bildet i toppen): Included with trawl: tatami mat from the floor of a Japanese home, fishing related plastics; buoys, nylon rope, buckets, fish trays, polystyrene floats, shampoo bottle, caps, balloon & holder, petrol container.