Vendepunktet

Legen rådet meg til å gå tur og bo i telt

- Det smalt for alvor tidlig i tjueåra, igjen måtte jeg tilbake til legene. Jeg gruet meg. Men denne gangen skjedde det noe.

Da jeg var liten, var jeg ofte redd. Jeg husker kveldene da jeg ikke klarte å sovne fordi jeg var redd for å bli syk. Det gjorde meg kvalm, husker jeg, og jeg lå skjelvende våken til langt på natt. Disse kveldene var det mange av. Jeg spiste lite mat, og gikk med uro i kroppen. Som regel måtte jeg bli hentet på kvelder da jeg skulle overnatte hos venninner. Fordi kvalmen og uroen satte inn. Da jeg ble eldre, ble uroen mørkere, og jeg ble utredet for tilbakevendende depresjon og panikktilstander.

Jeg prøvde mange idretter som liten, men har aldri vært veldig atletisk. Som liten og skjør jentunge sluttet jeg like fort som jeg startet. Men jeg har alltid vært glad i scenen, og spilte fem år i korps, og brukte mange år i teateret. Det ga meg mye.

Jeg husker så godt som barn og tenåring at pappa ville ha meg med ut på tur, skitur, påsketur og så videre. Jeg hatet det. Av alt jeg mislikte, var dette verst. Jeg var så dårlig på ski, jeg hatet å fryse, og naturen var bare et ork. På barneskolen skulket jeg uteskoledager, det var så utrolig uinteressant for meg å være med på dem. Jeg satt heller inne og så TV hele dagen.

Som tenåring og ung voksen forverret situasjonen seg, og jeg kom raskt inn i legesystemet. Der ble jeg sendt videre til psykolog, noe jeg ikke fant særlig til hjelp. I desperasjon forsøkte jeg en håndfull ulike alternative behandlinger, som heller ikke skulle være løsningen. Jeg ga opp. Jeg fant ikke min vei, fant ikke veien ut, rett og slett. Det smalt for alvor tidlig i tjueåra, og jeg ble langtidssykmeldt fra jobben. Igjen måtte jeg tilbake til legene. Jeg gruet meg da jeg ikke følte jeg ble så godt mottatt sist. Men denne gangen skjedde det noe. Jeg kom til en ny lege, ulik noen annen jeg tidligere hadde møtt.

(saken fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her