Friluftsliv

Mini-Monsen

Isak Knutsen (16) var på sin første teltovernatting alene da han var 12 år. Han er kåret til Skandinavias beste turblogger. Dessuten er han en av hovedpersonene i TV2s nye serie «Villmark uten voksne».

Jeg er 16 år gammel og synes friluftsliv er kjempegøy!
Jeg bor på Tromøya utenfor Arendal sammen med to brødre, mamma og pappa. De introduserte meg tidlig for villmarkas gleder og viste meg hva naturen har å by på.
Etter mange familieturer fikk jeg lyst til å ta interessen til et nytt nivå. Allerede som 12-åring pakket jeg sekken og la ut på min aller første telttur alene. Den første teltnatta aleine var et enormt stort steg for meg og jeg fikk jeg en utrolig mestringsfølelse etterpå.

(scroll videre for å se videoen fra Isak Knutsens første overnatting som 12-åring).

Isak Knutsens første teltovernatting alene, da han var 12 år.

Bitt av basillen
Den overnattingen ble starten på en interesse jeg skulle bruke store deler av livet mitt på de neste åra. Etter flere turer i skogene rundt på Tromøya var jeg klar for å utvide horisonten. Det var på tide å utforske Norges villmark. De neste årene var vi på en rekke turer rundt om i Norge. I 2016 dro jeg til fots med pappa gjennom både Femundsmarka og Auste-heiene. I tillegg var vi ute en rekke helger, enten på kanoturer, eller fisketurer i Fyresdal. Selv når vi var på hytta vår på Sunnmøre, tok vi avstikkere på teltturer i fjella der.
I 2017 hadde jeg 40 netter i telt og da året var over hadde jeg blant annet gått over vakre Sørøya i Finnmark, og Hardangervidda både sommerstid og vinterstid med hundeslede.

Norge på langs
Vinteren 2017/2018 begynte jeg å realisere et prosjekt som tidligere bare hadde vært en fjern drøm, å gå Norge på langs, fra sør til nord, fra Lindesnes til Nordkapp.
Det var allerede da jeg var 13 år og gikk i syvende klasse på barneskolen at jeg fikk denne rimelig sprø ideen. Problemet var bare at jeg ikke fant noen som var like sprø i nøtta som meg, og som ville bli med på ekspedisjonen. Det gjorde at planen om å gå Norge på langs ble lagt i skuffen et par år, helt til jeg høsten 2017 ble kjent med en kar som heter Simon. Etter et par turer sammen spurte jeg om han ville bli med. Simon svarte ja! uten betenkningstid, og dermed startet planleggingen for fullt.
Vi hadde en rekke treningsturer i 2017/18,. Vi tilbrakte flere dager i intenst regnvær i Mykland, var på harejakt i Fyresdal, gikk gjennom Birtedalen og fisket mengder med ørret, gikk med ski, pulk og truger i flere dager uten dekning i Telemarksheiene og selvfølgelig var vi på flere treningsturer med tung sekk på Tromøya. I tillegg har vi tilbrakt utallige timer med planlegging av rute og depoter underveis - og nå er vi klare!

Langtur og skolegang
Vi har valgt å dele opp ekspedisjonen i etapper vi skal gå i feriene, slik at turen ikke påvirker skolegangen, noe vi mener er viktig.
Første året var planen å gå 1000 kilometer i løpet av 70 dager gjennom Norges tøffe terreng fra Lindesnes til Røros i Sør-Trøndelag. Første etappe ble unnagjort i påsken, da vi gikk fra Lindesnes og nordover til det lille tettstedet Evje i Aust-Agder. Vi var rimelig uerfarne på langtur og gjorde mange feil i løpet av denne uken. For eksempel var vi ikke særlig samkjørte når det kom til pakking, noe som gjorde at sekken ble unødvendig tung. I tillegg gikk vi altfor lange dagsmarsjer og kroppene ble utslitte på bare få dager.
Da sommeren kom et par måneder senere hadde vi tenkt gjennom alle feilene vi gjorde og lært av disse. Vi skulle være på tur i 56 dager sammenhengende gjennom sommeren 2018. Den første måneden på tur var ekstremt varm, ofte over 30 grader i skyggen. Vanntilgang ble derfor en utfordring. Vi måtte ofte legge om ruta etter hvor vi kunne finne vann og skygge. Heldigvis ble temperaturen bedre da vi kom lenger nord. I tillegg flatet terrenget ut da vi kom østover i landet. Telemark hadde vært krevende, og endringen i terrenget var veldig velkommen.
Området etter Aurdal og nordover synes jeg var blant de fineste strekkene. Utrolig vakker natur og mange flotte dyreopplevelser. En morgen våknet jeg på vidda nord-øst for Ringebu og da jeg gikk ut av teltet sto jeg midt i en diger reinsdyrflokk. Det vil jeg si er en god start på dagen!
Vi ankom Røros i slutten av august og hadde tilbakelagt en helt vill distanse. Ikke verst til å være 16 år og helt alene?

Villmark uten voksne
«Villmark uten voksne» er en ny serie som har premiere på TV 215. desember. Serien er ment å treffe et ungt publikum, siden det er viktig å spre interessen for friluftsliv til alle aldre. De 30 episodene handler om ekspedisjonen Simon og jeg har lagt ut på gjennom Norges villmark og viser både de flotte øyeblikkene i vakre omgivelser og de krevende dagene hvor vi sliter både fysisk og psykisk.
Underveis på reisen får vi vanskelige utfordringer av programlederen «Alfa». Hvis vi klarer å løse disse utfordringene får vi en premie, men hvis vi ikke klarer det, får vi en straff.
Jeg synes det er utrolig gøy å få muligheten til å vise video fra turen gjennom Norge på en av landets største tv-kanaler! Jeg håper at serien vil inspirere særlig unge mennesker til å pakke sekken og legge ut på korte eller lange turer, alene eller sammen med familien. Naturen har lært meg utrolig mye og gitt meg mange flotte opplevelser, derfor vil jeg at andre også bør få se hva den har å by på.