Oppskrift fra Kolonihagen
Kolonihagens langtidsstekte lammelår
Fjellvettregel # 10: Legg ikke ut på matlaging med for mange matvarer som har blitt fraktet kloden rundt.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Lammelar-3.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1000&q=80&sharp=10&w=750&s=6fa09dd81f9956dc3617449b28d47fc0 750w, https://harvestmag.imgix.net/images/Lammelar-3.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1333&q=80&sharp=10&w=1000&s=69e17f8fafb7e391bfc61905eddfc1fe 1000w, https://harvestmag.imgix.net/images/Lammelar-3.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1667&q=80&sharp=10&w=1250&s=f74baf796112967ed8b12a1765a93f0a 1250w, https://harvestmag.imgix.net/images/Lammelar-3.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2000&q=80&sharp=10&w=1500&s=df39199f1be6b26ad27ad4475148b4db 1500w, https://harvestmag.imgix.net/images/Lammelar-3.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2333&q=80&sharp=10&w=1750&s=6760662f7cdb81c2de422234a6e9d22d 1750w, https://harvestmag.imgix.net/images/Lammelar-3.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2667&q=80&sharp=10&w=2000&s=16cca9edb0a4d565496b2aa4a47e2fef 2000w)
Her gir vi deg oppskriften som sikrer påskens saftigeste lammelår – uten å måtte gå glipp av påskeskirennet. Sett lammelåret i ovnen, gå på skitur og fyr opp grillen. Om du ikke har en grill kan du også bruke grillelementene i ovnen. Server med ditt beste tilbehør – eller følg vår oppskrift på smørstekte rotgrønnsaker, potetmos og rømmedressing.
Våre kokker kan forklare i det vide og det brede, nesten til det kjedsomme, om kjemien og fysikken rundt stekning på lav temperatur. Men du trenger egentlig ikke vite mer enn at langtidssteking på lav temperatur gir det møreste og mest saftige kjøttet.
(artikkelen fortsetter)
SLIK GJØR DU
– La lammelåret ligge en times tid på kjøkkenbenken før du steker det.
– Forvarm ovnen til 80°C. Mange ovner er litt upresise på temperaturen, kanskje spesielt på hytta, så sjekk gjerne med et steketermometer at temperaturen er korrekt.
– Gni lammelåret rikelig inn med salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret og legg på et stekebrett i ovnen. La det steke til du har en kjernetemperatur på 62°C. Et lår på 2,5 kg behøver 4 - 5 timer i ovnen, så husk å beregne litt mer eller mindre tid etter vekt. Kontroller at kjøttet er ferdig ved å stikke steketermometeret helt inn til beinet. Er temperaturen over 60°C er det klart.
– Skru ned temperaturen på ovnen til lavest mulig. Sett opp ovnsdøren og la temperaturen synke helt ned. Lammelåret kan da ligge å kose seg her mens du tenner grillen og fikser resten av tilbehøret. La steketermometeret bli værende i låret slik at du kan passe på at temperaturen i kjøttet ikke stiger. Er låret ferdig i god tid til middag kan låret ligge i ovnen opptil flere timer.
– Skrell potet og kok til de er møre (Ikke bruk salt i vannet, da vil puréen få en limete konsistens). Hell av vannet, tilsett rikelig med smør og mos. Smak til med salt og pepper.
– Skrell rotgrønnsakene og kutt i staver, rens løken og kutt i tynne båter. Fres grønnsakene på middelsvarme i litt smør til grønnsakene er møre. Vend inn litt god olivenolje og smak til med salt, pepper, sitronsaft og grov sennep.
– Finhakk timian og hvitløksfedd. Bland med rømmen og smak til med litt sitronsaft, salt og pepper.
– Grill lammelåret på høy varme. Kjøttet er allerede ferdig, så dette er kun for å gi det deilige sprø skinnet. Snu låret jevnlig slik at du til slutt får en fin og gyllen stekeskorpe. Pass på at det ikke blir brent.
– Skjær kjøttet i skiver og server med tilbehør og en god skje rømmedressing.
*
Oppskriften er utviklet av Kolonihagen.